Zaterdag 01/10/2022

Redt burgermeisje Kate Middleton het imago van het Britse hof?

‘Princess Catherine’ wordt over dertien dagen de eerste Britse kroonprinses zonder adellijke stamboom, en tegelijk de eerste toekomstige Queen die het hart

van haar King wist te veroveren

in een kanten doorkijkjurk.

e pas en te onpas wordt Catherine Elizabeth Middleton (29) vergeleken met de betreurde prinses Diana. Maar behalve hun goede ‘looks’ en hun sympathiek imago bij het grote publiek, hebben de twee weinig gemeen. Diana was net twintig geworden toen ze met prins Charles trouwde. Het huwelijk was in die mate gearrangeerd dat Charles de keuze had tussen een paar adellijke maagden in zijn omgeving. Veel liever was hij in één moeite met zijn grote liefde Camilla Parker Bowles getrouwd, maar die was helaas geen maagd meer. Toen Charles bij de aankondiging van zijn verloving met Diana de vraag kreeg “are you in love?”, antwoordde de prins droog “whatever ‘in love’ means”. Een wakkere geest zag toen de bui al hangen.

De miserie die daarop volgde, en de dramatische dood van Diana, hebben ervoor gezorgd dat Queen Elizabeth een aantal gedateerde voorschriften omtrent koninklijke huwelijken vandaag niet meer tot op de letter volgt. Zo mag William zélf kiezen met wie hij trouwt, en hoeft hij zich niet tot adellijke kringen te beperken. Ook mocht hij al met zijn toekomstige bruid gaan samenwonen, om toch maar zeker te zijn van zijn keuze. Die vrijheden heeft hij verworven mede dankzij zijn moeder. Vandaar dat hij Diana’s blauwe saffieren ring koos om aan Kates vinger te schuiven bij de verloving. Hoe negatief de aura omheen die beruchte ring ook mag zijn.

William en Kate leerden elkaar acht jaar geleden kennen op de Saint Andrews Universiteit in Schotland. Een school die bekendstaat om haar koppelcapaciteiten op het hoogste niveau. De twee waren in eerste instantie vrienden (William mocht Kates notities kunstgeschiedenis af en toe eens lenen). Maar daar kwam verandering in toen William de bedeesde Kate zag deelnemen aan een modeshow. De prins werd van zijn koninklijke sokken geblazen bij het zien van Kate in een sexy niemendalletje. Hun romance begon, en omdat de Britse media een pact hadden met Buckingham Palace om de prinsenzonen tijdens hun studietijd met rust te laten, kon de relatie openbloeien in relatieve rust.

Waity Katie

Maar terug in Londen kon Kate geen stap meer zetten weg van de cameralenzen. Elke ochtend stond de pers klaar om haar te zien vertrekken naar haar parttimejob als accessoire-aankoopster bij de Britse modeketen Jigsaw. Ze ontwierp zelfs een juweel voor de fashionketen: samen met de designer Claudia Bradby ontwikkelde ze een bijzonder eenvoudige hanger, die in een mum van tijd was uitverkocht. ‘Waarom zoekt de kunsthistorica geen deftige job?’, kopten de kranten. Ze werd omschreven als ambitieloos en saai. Alsof de pers het haar kwalijk nam dat de schandalen uitbleven. Eén keer misschien kleurde de toekomstige prinses buiten de lijntjes, toen ze een discofeestje op rolschaatsen bijwoonde. Haar fotoserie in gele hotpants op de vloer van een rolschaatsbaan, was niet echt Buckingham-proof. Maar vooral de potentiële verloving (en het wachten daarop) werd breed uitgesmeerd in de tabloids, en Kate kreeg al snel de spotnaam ‘Waity Katie’.

Ze ging er allemaal nogal ascetisch mee om maar als 24-jarige jongeman voelde het voor William aan alsof men zijn keel stilaan dichtkneep. In 2007 besloot hij een punt te zetten achter de relatie. Het was op die droevige dag in april dat de ware aard van het koppel naar boven kwam. De prins trommelde zijn vrienden op en trok naar de bar Mahiki, waar hij naar verluidt de machowoorden ‘Let’s drink the menu’ uitte. Een paar lijnen van dat menu later stond hij stomdronken op de dansvloer te draaien met op de achtergrond de Rolling Stones-klassieker ‘You can’t always get what you want’. De beheerste Kate Middleton daarentegen deed wat elke gedumpte vrouw doet: ze hulde zich in korte jurkjes en suggestieve bloesjes en genoot van het uitgaansleven aan de zijde van begeerlijke jongemannen. Zonder vulgair te worden, liet ze William duidelijk merken ‘dit is wat je mist’. Prinsen zijn ook maar mensen en de truc werkte feilloos. Nog geen drie maanden later was Kate back in business.

Als de split een test was, dan kan duidelijk gesteld worden dat Kate die met glans heeft doorstaan. In tegenstelling tot William liet ze zich nooit gaan, en ook in de pers loste ze geen kwaad woord over het koningshuis. Na wat de geschiedenis kan ingaan als het langste sollicitatie-interview ooit, vroeg William zijn vriendin in november vorig jaar ten huwelijk tijdens een reis naar Kenia. Prins William is een enorme fan van dat land, en Kenia staat dan ook hoog gerangschikt in het lijstje ‘waar u Kate en William misschien kan tegenkomen op hun huwelijksreis’.

De sociale ladder

De toekomstige prinses Catherine is een intelligente, berekende vrouw, die duidelijk weet waar de koninklijke grenzen liggen. In tegenstelling tot de verlegen prinses Diana, kijkt Kate zelfverzekerd de camera’s in. Toen een studiegenoot haar vroeg “of ze niet enorm gelukkig was dat ze mocht uitgaan met een prins”, reageerde Kate ad rem. “De prins mag enorm gelukkig zijn dat hij met mij uitgaat.”

Na miserabele huwelijken van zowel prins Charles, prins Andrew als prinses Anne, zet de koningin hoog in op dit huwelijk van de eeuw. Het imago van het Britse hof hangt ervan af. Een sprookje zonder schandalig einde in de tabloids, het zou een verademing zijn voor de arme Queen. En dus doet de 85-jarige vorstin zo haar toegevingen. Oké, het mag dan een burgermeisje zijn. En oké, haar moeder mag als een bezetene gum kauwen tijdens een militair defilé (de Sandhurst-parade in 2006). De Queen laat zelfs het traditionele huwelijksontbijt vervangen door een buffet. Omdat Kate dat gezelliger vindt.

Hetzelfde geldt voor de trouwcadeaus. Kate en William willen hun genodigden immers aanzetten om geen zilveren schalen of paarden voor hen te kopen, maar om geld over te maken voor een goed doel. En de Queen gaat daar - zij het tandenknarsend - mee akkoord.

maison de bang bang

Op papier heeft het prinselijke koppel in elk geval alles mee voor een happy end. Ze zijn mekaars beste maatjes, ziedaar al het verschil met Williams ouders. Bovendien delen ze dezelfde interesses: ze zijn allebei sportief en ze behaalden een diploma kunstgeschiedenis.

Kate Middleton schreef trouwens haar eindwerk over de fotografische voorstelling van de kindertijd bij Lewis Carroll, de auteur van Alice in Wonderland. Ondertussen was ze goed bezig een eigen Wonderland op te bouwen voor zichzelf en haar familie. Want de Middletons mogen dan wel een zeer gegoede familie zijn, ze komen van ver. Of beter gezegd: van diep. Kates betovergrootvader langs moeders kant werkte in de koolmijnen, die nota bene eigendom waren van de Windsors.

Hoe ga je in vier generaties van de mijn naar Buckingham Palace? Dat heeft Kate voor een groot stuk aan haar grootmoeder te danken. De frêle vrouw, die bekendstond als ‘Lady Dorothy’ en die in 2006 overleed, maakte er geen geheim van dat ze de ‘bovenste steen van de schoorsteen’ wou worden.

Dorothy hechtte veel belang aan schone schijn, en wilde een beter leven voor haar kinderen Carole en Gary. Met Gary is dat niet zo geweldig goed gelukt. Nonkel Gary, zoals Kate hem mag noemen, is ten opzichte van de pers nogal loslippig over zijn koninklijke banden, en biedt reporters zelfs drugs en callgirls aan in zijn villa in Ibiza. Een huis dat al de Berlusconi-achtige titel ‘Maison de Bang Bang’ meekreeg.

Carole, Kates moeder, heeft wel een serieuze sprong op de sociale ladder gemaakt. Ze behaalde het diploma van airhostess, wat in de jaren zeventig een bijzonder eervol beroep was voor een vrouw, en, nóg eervoller: ze sloeg een piloot aan de haak. Michael Middleton en zijn vrouw Carole kregen drie kinderen: Kate, Pippa en James. Alle drie mochten ze school lopen in de meest aristocratische instellingen van het land.

In de elitaire meisjesschool Downe House werd de slungelige Kate zwaar gepest. Ze was groot, had niet de minste aanzet tot borsten en werd voor ‘halve jongen’ uitgescholden. Dus stuurden Carole en Michael haar naar Marlborough College, waar de stoere jongens er de gewoonte op na hielden om nieuwe meisjes een score op tien toe te kennen. De arme, bleke Kate scoorde enkel 1/10 en 2/10. Gelukkig weten we vandaag dat het lelijke eendje alsnog uitgroeide tot een mooie zwaan. Toch blijven de pesterijen in Kates achterhoofd dwalen. Een van de ‘goede doelen’ waar ze haar 5.000 gasten bij wijze van huwelijksgeschenk voor wil laten bijdragen, is immers een stichting tegen pesterijen.

Feestaccessoires

Zus Pippa werd altijd beschouwd als de mooiste en de sportiefste van de twee Middletondochters. Op dit moment is Kates getuige een van de meest begeerde vrijgezellinnen van Groot-Brittannië. Broer James liet zijn universitaire studies voor wat ze waren om een carrière als taartenbakker na te jagen. Helaas zijn de James Middleton-taarten nog niet van dat niveau dat ze als dessert op een koninklijke bruiloft kunnen geserveerd worden.

Wie wel een graantje meepikt van heel de commerciële hetze omtrent het huwelijk, zijn Kates ouders. Moeder Carole richtte na haar stewardessjaren haar eigen postorderbedrijfje op, gespecialiseerd in feestaccessoires voor kinderen. Onder de naam ‘Party Pieces’ stuurt ze, samen met man Michael, plastic serviezen, ballonnen, verkleedkleren en spelletjes het land rond. Via Facebook lekte uit dat het bedrijf ook speciale kinderpakketten samenstelt voor het koninklijke huwelijk.

De vraag is of de Queen en haar entourage dat weten te appreciëren. Persoonlijk kunnen de Middletons het haar niet vragen. Pas nadat het huwelijk is voltrokken, beschouwt de Queen hen als familie. De Middletons zullen op het huwelijksfeest voor het eerst persoonlijk spreken met de Britse koningin.

Ook Kate kan niet zomaar bij haar schoon-granny binnenwippen. Zij wordt vriendelijk verzocht een afspraak te maken bij het hof. Maar dat doet ze zonder problemen. William daarentegen is kind aan huis bij zijn toekomstige in-laws. Carole Middleton zou zelfs een foto van de prins als screensaver gebruiken op haar mobiel. Ietwat ordinair misschien, maar prins William geniet van het ‘normale’ gezinsleven van de Middletons, iets wat hij zelf nooit heeft gekend maar absoluut ambieert met Kate.

William wil koste wat het kost de fouten van zijn ouders vermijden. Zijn entourage beweert dat hij zo lang heeft gewacht om ‘the big question’ te wagen bij Kate, omdat hij weet dat scheiden voor hem geen optie is. Hij wil van de eerste keer met de juiste vrouw trouwen, niet breken onder druk van de media en zijn kinderen zo normaal als mogelijk opvoeden. Die kinderen komen er naar alle waarschijnlijkheid heel snel aan. Want Kate is niet alleen de slimste en de ‘gewoonste’ koninklijke verloofde ooit in Groot-Brittannië, ze is met haar 29 lentes ook meteen de oudste bruid.

De goede voornemens van prins William om een zo normaal mogelijk gezinsleven uit te bouwen, zijn uiteraard slecht nieuws voor de roddelpers, die zichzelf in de handen wrijft met figuren als Camilla, Fergie en de arme Diana. Maar gelukkig is er prins Harry nog. Wie weet waar die mee thuiskomt. n

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234