Zondag 13/06/2021

Reddingsoperatie voor de klassieke Nederlandse literatuur

In Amsterdam is eergisteren een reddingsoperatie voor de klassieke Nederlandse literatuur gelanceerd. Om de grote werken uit de vaderlandse letterkunde voor consumenten beschikbaar te houden is begonnen met de zogeheten Deltareeks van minstens twaalf uitgaven. Het project heeft tot nog toe 900.000 gulden, zo'n 16,5 miljoen frank, gekost, beschikbaar gesteld door de Nederlandse staatssecretaris voor Cultuur, Aad Nuis.

Nuis nam afgelopen dinsdag tijdens een officiële plechtigheid in de Beurs van Berlage de eerste drie delen van de Deltareeks in ontvangst. Het gaat om Camera Obscura van Hildebrand (pseudoniem van Nicolaas Beets) (uitgegeven door Athenaeum-Polak & Van Gennep), Kleine Gedigten voor Kinderen van Hieronijmus van Alphen (eveneens uitgegeven door Athenaeum-Polak & Van Gennep) en Maerlants Werk. Juweeltjes van zijn hand door Jacob van Maerlant (uitgegeven door Ambo en Amsterdam University Press).

Tot en met de jaren zeventig hadden, zeker in Nederland, boekhandels en bibliotheken lange rijen klassieke werken van elkaar beconcurrerende uitgevers. Met name de door de verplichte boekenlijsten gedreven scholieren wisten deze exemplaren te vinden. Die situatie veranderde toen scholen de nadruk gingen leggen op het lezen van eigentijdse literatuur. Toen bleven de bestellingen van dat soort boeken uit en doekte de ene uitgever na de andere uitgever zijn klassieke handel op.

Het was vooral het Nederlandse ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Welzijn) dat zich halverwege de jaren tachtig ongerust maakte over die kaalslag op het gebied van klassieke teksten. De zorg voor de totstandkoming werd door OCW overgedragen aan het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds. Dat fonds kreeg vanaf 1992 een subsidiebudget van 150.000 gulden (drie miljoen frank) per jaar.

Oorspronkelijk zouden de eerste delen een paar jaar eerder worden gepresenteerd, maar het kostte veel moeite om het project van de grond te krijgen. Het is de bedoeling dat de Deltareeks doorgaat tot ver in de volgende eeuw. In het najaar verschijnen Het Hart naar boven. Religieuze Poëzie uit de Zeventiende Eeuw en Gedichten door Jacques Perk. In het voorjaar van 1999 staan werken van Gezelle en Bredero op het programma. Voor de Deltareeks werken diverse Nederlandse literaire uitgevers samen om te komen tot één uniforme reeks. Het is de bedoeling om de belangrijkste werken uit onze literatuurgeschiedenis permanent in mooie uitgaven beschikbaar te stellen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234