Vrijdag 16/04/2021

Update

Reddingsoperatie Chileense kompels verloopt vlot

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De reddingsactie van de Chileense mijnwerkers verloopt erg vlot en is voorbij halfweg. Alle kompels zijn ondertussen bovengehaald en één voor één worden ze met luid gejuich onthaald. Iets voor 5 uur Belgische tijd woensdagochtend begonnen ze eraan onder het goedkeurend oog van de Chileense president Sebastian Piñera en verwacht wordt dat de operatie in totaal 24 uur in beslag zal nemen.

Met de redding van Florencio Avalos - rond 5 uur Belgische tijd - komt er een einde aan de nachtmerrie van de Chileense mijnwerkers die meer dan twee maanden 700 meter onder de grond moesten doorbrengen. Familieleden reageerden euforisch toen de man aan de oppervlakte verscheen. Avalos stapte rustig uit de capsule en zag er gezond uit. Hij viel eerst zijn familie in de armen en groette dan de Chileense president.

Afgevoerd naar ziekenhuis
Om de drie kwartier ongeveer wordt een nieuwe mijnwerker naar boven getakeld. Verwacht wordt dat het de hele dag kan duren voor alle geblokkeerde kompels zijn bevrijd. De eerste tien bevrijde mijnwerkers zijn ondertussen al met een helikopter afgevoerd naar een ziekenhuis waar ze enkele dagen in observatie zullen gehouden worden. Opvallend is hoe goed de mijnwerkers eruit zien na hun zware beproeving van 69 dagen.

De 31-jarige Florencio Avalos was dus de eerste van de 33 opgesloten mijnwerkers die naar boven wordt gehaald. Volgens de Britse openbare omroep komende de mijnwerkers in deze volgorde naar boven; Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani, Jimmy Sanchez, Osman Araya, Jose Ojeda, Claudio Yanez, Mario Gomez, Alex Vega, Jorge Galleguillos, Edison Pena, Carlos Barrios, Victor Zamora, Víctor Segovia, Daniel Herrera, Omar Reygadas, Esteban Rojas, Pablo Rojas, Dario Segovia, Yonni Barrios, Samuel Avalos, Carlos Bugueno, Jose Henriquez, Renan Avalos, Claudio Acuna, Franklin Lobos, Richard Villarroel, Juan Aguilar, Raul Bustos, Pedro Cortez, Ariel Ticona, Luis Urzua. Degenen die als het meest soepel worden beschouwd, gaan als eerste.

"Zwaarste beproeving komt nu"
De Australische mijnwerkers Brant Webb en Todd Russell, die in 2006 twee weken geblokkeerd zaten in een mijn, waarschuwden dat de Chileense mijnwerkers nu hun zwaarste beproeving tegemoet gaan. Wachten op hulp, terwijl je je lotgenoten één voor één ziet vertrekken, is het moeilijkste. "De groep wordt kleiner en kleiner, de vreugde bij de vertrekkers neemt toe. Maar voor zij die moeten wachten, is het bijzonder zwaar", getuigde Webb.

Feestvreugde bovengronds
Voor de aanwezige familieleden bovengronds kan het uitstel geen domper op de feestvreugde zijn. Na maandenlang wachten wordt er gezongen, en mensen delen hun vreugde met de massaal opgetrommelde media. De testen met de reddingscapsule verliepen zonder problemen. Toch kon het na de tests nog een aantal uren duren voor de eerste persoon daadwerkelijk naar boven werd gehaald. Rond twee uur Belgische tijd ging dan toch de eerste kabel in de schacht.

Beschermen tegen media
Volgens de Duitse media-expert Bernd Blöbaum moeten de Chileense kompels beschermd worden tegen de honderden journalisten die zich op de plaats verzameld hebben om getuige te zijn van de reddingsactie. Blöbaum benadrukt dat de mijnwerkers eerst de kans moeten krijgen om tijd met hun familie door te brengen. "Dat is veel belangrijker dan de media te woord te staan", zo luidt het. "Niet alle journalisten zullen echter de gepaste afstand bewaren."

De media-expert benadrukt verder dat de betrokkenen, die het niet gewend zijn om met media-aandacht om te gaan, ook op dat vlak begeleiding nodig zullen hebben zodat ze niet overgeleverd worden aan de nieuwsgierigheid van de aanwezige journalisten. Daarnaast moet er ook rekening mee worden gehouden dat bepaalde media geld zullen bieden voor interviews. Voor de mijnwerkers die in vergelijking met onze standaarden arm zijn, speelt dat natuurlijk een belangrijke rol.

Operaties en longontsteking
De meeste mijnwerkers verkeren in goede gezondheid. Maar een zevental heeft extra medische zorgen nodig. Twee mijnwerkers zullen geopereerd worden aan een tandinfectie. Dat zal gebeuren onder volledige verdoving. Eén mijnwerker heeft een acute longontsteking, maar kreeg daarvoor al enkele dagen antibiotica en is aan het herstellen. De rest heeft ofwel last van tandpijn, huidproblemen en één persoon van een gescheurd hoornvlies.

De mijnwerkers die gezond verklaard werden, zouden het ziekenhuis donderdag al mogen verlaten, aldus Manalich. De dokters stelden bij de bevrijde mijnwerkers "geen verrassingen" vast. Ze werden de voorbije weken immers al regelmatig gebrieft door mijnwerker Yoni Barrios, die kennis heeft van verpleegkunde.

622 meter diep
De mijnwerkers zitten sinds 5 augustus, de dag waarop de mijnschacht instortte, vast op 622 meter diepte. Pas zeventien dagen later werden de kompels levend teruggevonden door reddingswerkers. De eerste prognoses om de arbeiders te kunnen redden spraken van de kerstperiode.

1 uur per mijnwerker

De kompels worden dus één voor één naar boven gehesen. De rit door de smalle schacht duurt ongeveer 20 minuten, maar per mijnwerker moet ongeveer één uur uitgetrokken worden. Het zal dus nog even duren eer alle kompels zich veilig en wel bovengronds zullen bevinden.

Computer, overall, bescherming tegen licht
De kompels moeten allemaal een groene overall aantrekken en krijgen een dekentje: ze gaan immers van 32 graden beneden naar de vrieskou boven. Ze krijgen ook een computertje mee dat onder meer hun hartslag zal meten. En hun ogen worden beschermd tegen het felle licht dat ze na al die tijd weer zullen zien.

Echtgenote boycot reddingsoperatie wegens minnares man
Voor één mijnwerker dreigen er ook nog problemen als hij eenmaal boven de grond is. Marta Salinas, de 28-jarige echtgenote van mijnwerker Yonny Barrios, gaat de reddingsoperatie boycotten omdat diens minnares ook op de site werd uitgenodigd.

"Ik ben gelukkig dat hij het heeft overleefd, het is een mirakel. Maar ik ga de redding niet bijwonen. Hij heeft het me gevraagd, maar nu blijkt dat hij het ook aan een andere vrouw heeft gevraagd. De zaken zijn duidelijk: zij of ik", aldus Salina, die zelfs niet naar de tv-beelden wil kijken. "Uit telefoongesprekken en brieven blijkt dat hij oké is, dat is voldoende voor mij." (jv/tw/afp/adv/kh/svm/gb)

Youngster Jimmy Sanchez zag als vijfde weer daglicht. Beeld UNKNOWN
Youngster Jimmy Sanchez zag als vijfde weer daglicht.Beeld UNKNOWN
Mario Gomez Heredia, de oudste mijnwerker, werd als negende bevrijd. Beeld UNKNOWN
Mario Gomez Heredia, de oudste mijnwerker, werd als negende bevrijd.Beeld UNKNOWN
Florencio Avalos, de eerste geredde mijnwerker, valt opgelucht zijn dierbaren in de armen. Beeld UNKNOWN
Florencio Avalos, de eerste geredde mijnwerker, valt opgelucht zijn dierbaren in de armen.Beeld UNKNOWN
Het meermaals uitstellen van de operatie kan de vreugde bij de familieleden bovengronds niet temperen. Beeld UNKNOWN
Het meermaals uitstellen van de operatie kan de vreugde bij de familieleden bovengronds niet temperen.Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Ook voor journalisten is het een hele klus. Beeld UNKNOWN
Ook voor journalisten is het een hele klus.Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
In het supportersteam voor Mario Gomez bevond zich ook een mijnwerker die bijverdient als clown. Beeld UNKNOWN
In het supportersteam voor Mario Gomez bevond zich ook een mijnwerker die bijverdient als clown.Beeld UNKNOWN
Roxana Gomez, de dochter van mijnwerker Mario Gomez, wordt getroost door Maria, de zus van Dario Segovia. Beeld UNKNOWN
Roxana Gomez, de dochter van mijnwerker Mario Gomez, wordt getroost door Maria, de zus van Dario Segovia.Beeld UNKNOWN
Mario Gomez ging op de knieën om de goden te bedanken. Beeld UNKNOWN
Mario Gomez ging op de knieën om de goden te bedanken.Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
De 33 mijnwerkers die al 69 dagen ondergronds doorbrachten. Beeld UNKNOWN
De 33 mijnwerkers die al 69 dagen ondergronds doorbrachten.Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234