Woensdag 14/04/2021

Redding nabij voor Goethe-instituten

cultuurpolitiek

duitse regering doet water bij de wijn na massaal protest

Brussel

Eigen berichtgeving

Ward Daenen

De Duitse regering zal wellicht minder fors snoeien in haar buitenlandse cultuurpolitiek dan aanvankelijk aangekondigd (DM 9/3). Had de groene minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer het vorige week nog over een "pijnlijke besparing" van 45 miljoen euro in vier jaar bij de Goethe-instituten en andere cultureel-wetenschappelijke instellingen in het buitenland, zijn collega-partijgenoot Kerstin Müller, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, deed vrijdag in de Bondsdag water bij de wijn. De storm van protesten die na Fischers aankondiging losbrak, heeft blijkbaar effect.

De Duitse overheid zit krap bij kas en moet besparen. Ook op het vlak van cultuur zullen er de komende jaren minder subsidies worden verdeeld. Dat hebben de regeringspartners zo afgesproken in de zogenaamde nota-Koch-Steinbrück. Aangezien de buitenlandse cultuur bij het binnenlandse betoelagingssysteem werd gerekend, zou die mee moeten inleveren: 6 miljoen euro in 2004 en 39 miljoen voor 2005-2007.

Kerstin Müller kon met een slimme zet, vrijdag in de Bondsdag, de gemoederen bedaren. Müller: "Culturele uitwisseling heeft niets met subsidies te maken, maar is een belangrijke investering voor de toekomst. Ik ben optimistisch. De buitenlandse cultuur- en onderwijspolitiek zal grotendeels gespaard blijven van het voorstel-Koch-Steinbrück."

Volgens Müller is de cultuurpolitiek die Duitsland in het buitenland voert een belangrijk middel tegen het internationale terrorisme. "We moeten in dialoog treden met de islamitische wereld en samen zoeken naar culturele modernisering. Via onderwijs moeten we perspectieven openen voor jonge mensen uit islamitische landen, opdat ze niet in extremisme verzanden."

Critici vragen zich natuurlijk af wie de factuur van 6 miljoen euro moet ophoesten. Wie echter geslachtofferd wordt als de uitgavepost cultuur en onderwijs in het buitenland onveranderd blijft, "dat zal pas in de loop van 2004 duidelijk worden", schreef de Süddeutsche Zeitung.

De regering lijkt zich ondertussen te plooien naar de eisen van de Goethe-instituten en de andere getroffen instellingen voor beurzen en uitwisselingen (de Alexander von Humboldt-stichting, de Deutsche Akademische Auslandsdienst (DAAD) en het Institut für Auslandsbeziehungen). Andreas Schlüter, secretaris-generaal van de Goethe-instituten, toonde zich alvast tevreden met de nieuwe ontwikkeling. Hij gaat ervan uit dat het besparingsvoorstel volledig wordt ingeslikt. "Maar dat zal niets veranderen aan de bezuinigingen die sowieso op ons afkomen", aldus nog Schlüter in de Süddeutsche.

Staatssecretaris Müller: 'Culturele uitwisseling is investeren in de toekomst'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234