Dinsdag 27/10/2020

Rectorverkiezingen

Rectorverkiezingen doen overal stof opwaaien

Leuvens kandidaat-rector Luc Sels. Studenten dienden een klacht in bij de Verkiezingscommissie omdat de studentenvertegenwoordiger die zijn programma kwam voorstellen partijdig geweest zou zijn.Beeld Vertommen

De rectorverkiezingen verlopen woelig. Zowel in aan de KU Leuven, waar morgen de eerste en wellicht ook de laatste ronde plaatsvindt, als aan de UGent. Daar eindigt morgenmiddag de vierde stemronde. Maar terwijl ze in Gent echt ongeziene toestanden beleven, hebben ze in Leuven al wel erger geweten. En dat ondanks een nieuwe klacht.

Vijf studenten van de Taal- en Letterkunde-afdeling aan de KU Leuven hebben een klacht ingediend bij de verkiezingscommissie van de universiteit. Morgen stemmen de aangeduide kiesmannen van iedere faculteit officieel, maar voorafgaand worden er studentencongressen gehouden waarop alle studenten om hun mening gevraagd wordt. 

Maar volgens de studenten in kwestie is het studentencongres bij de Letteren partijdig verlopen, zegt het studentenblad Veto. De studentenvertegenwoordiger die het programma van kandidaat-rector Luc Sels, de uitdager van huidig rector Rik Torfs, kwam voorstellen zou partijdig geweest zijn. Bovendien zou er geen controle geweest zijn op wie er allemaal mocht stemmen. 

Al bij al mak

Het is de tweede klacht in enkele dagen tijd. Dit weekend raakte nog bekend dat Sels zelf ook klacht indiende tegen de directeur-generaal van de rectorale diensten Jos Vaesen. De Verkiezingscommissie van de KU Leuven kwam vanmiddag samen en heeft de klachten overgemaakt aan de Academische Raad, die zich morgen na de afloop van de verkiezingen over de zaken zal uitspreken. Vaesen zelf heeft laten weten dat hij uit de Verkiezingscommissie stapt, gezien de klacht tegen hem, maar dat hij wel vindt dat hij recht in de schoenen staat.

En toch zijn het naar Leuvense normen niet eens turbulente rectorverkiezingen, zegt decaan van de faculteit Letteren Jo Tollebeek. "Ze worden zelfs eerder gepercipieerd als mak. Dat heeft veel te maken met het feit dat er maar twee kandidaten zijn en dat er wellicht duidelijkheid zal zijn na één stemronde. Heb je meerdere kandidaten en verschillende rondes, dan wordt het spel veel harder gespeeld", zegt de professor die zich verdiepte in de geschiedenis van de Leuvense universiteit. 

"Denk maar aan de bitse strijd tussen Mark Waer en Koen Geens acht jaar geleden, toen het ging om de vraag of een rector verkozen dan wel aangesteld moest worden. Of aan de epische confrontaties die Piet De Somer moest uitvechten in de jaren zeventig en begin jaren tachtig. Nu is er inhoudelijk niet zo heel veel verschil tussen de kandidaten, waardoor er nauwelijks debat is. Het grootste verschil tussen Torfs en Sels is hun stijl."

Vaudeville

In Gent ligt dat enigszins anders. Daar is sinds vanmorgen de vierde ronde van de rectorverkiezing tussen de duo's Van de Walle-Van Herreweghe en Van Huylenbroeck-De Saeger aan de gang en gaat men al uit van een vijfde. Ondertussen wordt de polarisering er in Gent niet minder om en dat is in Oost-Vlaanderen echt wel ongezien, zegt een professor die liever anoniem wil blijven. "Geruchten die voor waar worden aangenomen, het gebrek aan brugfiguren, het gebruik van de sociale media om alles naar buiten te brengen wat vroeger zelfs intern op weinig interesse zou hebben kunnen rekenen", somt die de belangrijkste redenen op waarom het aan de UGent zo'n vaudeville geworden is. 

Daarbij komen nog de omstandigheden, een zittende rector die zich niet herverkiesbaar stelt, en een kiessysteem dat in tegenstelling tot in Leuven een tweederdemeerderheid vereist. "Het toppunt is dat het niet zo had moeten lopen, als ze verstandig waren geweest en even met elkaar gepraat hadden na de eerste ronde. Maar dat is niet gebeurd. Het zijn allebei koppigaards met geen al te kleine ego's."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234