Zondag 25/08/2019

Rector wil lichaamsbeweging in hoger onderwijs

Een opmerkelijke uitsmijter in de speech van Gents rector Paul Van Cauwenberge op de officiële opening van het academiejaar: Van Cauwenberge pleit voor meer aandacht voor lichaamsbeweging in het hoger onderwijs. "Afgelopen weekend is in de deze aula de staten-generaal van lichamelijke opvoeding gehouden", aldus de rector. "Hier werd gepleit voor meer lichaamsbeweging in het basis- en secundair onderwijs: één uur bewegen per dag. Wordt het geen tijd om ook in het hoger onderwijs aandacht te besteden aan gezond leven?" Van Cauwenberge had naar eigen zeggen al ideeën maar concrete plannen kon hij nog niet uit de doeken doen.

De rest van de speech van Van Cauwenberge was vooral een blijde boodschap. Volgens de rector gaat het op het vlak van samenwerking tussen universiteiten de goede kant uit. Hij hoopt ook een verregaande samenwerking binnen zijn eigen associatie tot stand te kunnen brengen.

Traditiegetrouw was er ook studentengemor. Aan de deuren van de aula stonden studenten te protesteren tegen het nieuwe financieringssysteem voor hogescholen en universiteiten. Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a), die op de opening speechte, was kop van Jut. Zijn nieuwe systeem zou immers faculteiten zoals rechten, psychologie en letteren benadelen in vergelijking met de exact wetenschappelijke richtingen. Vandenbroucke zelf betwist dat. (KH)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden