Maandag 29/05/2023

NieuwsStudentendopen

Rector van Universiteit Antwerpen wil ‘schachtenverkoop’ verbieden: ‘Geen discussie’

Rector Herman Van Goethem en een studentendoop (Archiefbeelden). Beeld DM
Rector Herman Van Goethem en een studentendoop (Archiefbeelden).Beeld DM

Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, wil strengere regels rond studentendopen. Hij wil een nieuw charter waarin duidelijk staat dat álle doopactiviteiten in de publieke ruimte moeten plaatsvinden. Dat zou het einde betekenen van de ‘schachtenverkoop’, melden Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.

KL en Belga

Eerst dit. Voor wie nog nooit van een schachtenverkoop hoorde: beeld u even een veiling in waarop studentenclubs hun vers gedoopte schachten tentoonstellen. De schachten - vaak eerstejaarsstudenten - moeten door middel van een introductie of een opdracht laten zien wat ze waard zijn aan het studentenpubliek, vervolgens kunnen ze ‘gekocht’ worden. De schacht wordt dan tijdelijk het ‘bezit’ van de hoogste bieder. Afhankelijk van de club kan deze periode een dag of een week duren. Het is de bedoeling dat de schacht tijdens de periode van het eigendomsrecht allerlei taakjes uitvoert op vraag van de hoogste bieder.

Dat dat eigendomsrecht zo lang duurt, zet volgens rector Van Goethem de deur open voor allerlei vormen van misbruik, want er kan onmogelijk de hele tijd controle worden uitgevoerd. Het zou om een ludieke periode moeten gaan, maar in de realiteit worden de gekochte studenten vaak als slaafjes behandeld door de gewoonlijk oudere studenten. Daarom trekt de rector met een duidelijke eis naar het overleg dat de stad Antwerpen organiseert: “De schachtenverkoop moet expliciet verboden worden. Daar kan geen ernstige discussie meer over zijn.”

Door een misplaatste vorm van traditie worden nieuwe schachten elk jaar ook iets slechter behandeld, zegt de Antwerpse rector nog bij Radio 1 woensdagochtend. Volgens Van Goethem zullen oudere studenten, die het jaar ervoor gekocht werden en vernederende taken moesten uitvoeren, minstens hetzelfde eisen eens zij de ‘eigenaar’ zijn. In de plaats van de schachtenverloop pleit hij voor creativiteit en inventiviteit van de studentenclubs, zodat nieuwe studenten een warme verwelkoming kunnen genieten.

De rector benadrukt dat het huidige Antwerpse doopcharter stelt dat álle doopactiviteiten publiek toegankelijk moeten zijn, en het zo de schachtenverkoop vandaag eigenlijk al uitsluit. Maar een expliciet verbod is er niet in opgenomen. Met een formeel verbod wil Van Goethem geen ruimte meer laten voor verschillende interpretaties van het charter.

De discussie over de dopen is extra gevoelig nu de start van het academiejaar plaatsvindt aan de vooravond van het langverwachte proces rond Sanda Dia.

De zaak-Sanda Dia

Sanda Dia, een twintigjarige ingenieursstudent aan de KU Leuven kwam in 2018 om het leven, na een vreselijk uit de hand gelopen studentendoop bij studentenvereniging Reuzegom. Hij moest urenlang in een put met ijskoud water zitten en onder meer visolie drinken. Toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht, bedroeg zijn lichaamstemperatuur nog zo’n 27 graden.

Lees ook

De Reuzegom-brief die nooit verstuurd werd: ‘Wij willen er alles aan doen om jullie leed te verzachten’

‘Ik ga de politie bellen’: op de fatale dag van de Reuzegom-doop werd meermaals alarm geslagen

null Beeld Henk Deleu
Beeld Henk Deleu

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234