Maandag 29/11/2021

Recreatieve sportsector luidt alarmbel

Freddy Denert: 'Unisportfederatie staat soms te ver af van wensen van haar leden'

Berchem

Eigen berichtgeving

Marcel Coppens

Gisteren verzamelden 28 sportfederaties uit de recreatieve sector zich in een 'Platform van verontruste sportfederaties' om hun vrees te uiten over een aantal voor hun nadelige evoluties binnen het sportlandschap. Sinds vorig jaar moeten de Vlaamse sportfederaties rekening houden met een nieuw decreet dat de erkenning en de subsidiëring bepaalt. Om in regel te zijn moeten de federaties heel wat inspanningen leveren, zoals onder meer gekwalificeerd personeel in dienst hebben. Toch zijn er nu al volop gesprekken bezig om in de huidige politieke constellatie te komen tot een nieuw decreet.

"Concrete teksten hebben wij nog niet", zegt Freddy Denert als spreekbuis van het 'Platform'. "Maar we vrezen voor een stiefmoederlijke behandeling van de 350.000 beoefenaars van recreatie- en omnisportfederaties. Wij weten dat Dirk Van Esser, nochtans voorzitter van de koepelorganisatie Vlaamse Sportfederatie (VSF), binnen de ministeriële werkgroep het principe van 'één federatie per sporttak' verdedigt." Denert bekijkt dat principe met gemengde gevoelens. "Het is voordelig omdat ze door recreanten in te palmen meer inkomsten krijgen via lidgelden. Maar wij vrezen dat die gelden dan integraal gaan naar competitie- of topsportwerking en de recreanten in de kou blijven staan. In een unisportfederatie bestaat het gevaar van een logge structuur die ver af staat van de wensen van de leden." Dirk Van Esser zit in de ministeriële werkgroep die eind deze maand tot een vergelijk wil komen. Hij begrijpt de ongerustheid van een aantal bij VSF aangesloten federaties niet helemaal. "Ik denk dat ze achter de feiten aanhollen. De regeringspartijen willen juist bekomen dat een aantal sporttakken die door het decreet waren weggevallen, er opnieuw bijkomen. Wij moesten de krijtlijnen uittekenen voor een voorstel waarin inderdaad zoveel als mogelijk 'één federatie per sporttak' zou instaan. Zo stroomt jong talent namelijk beter door. Het spreekt voor zich dat ik als voorzitter van een democratisch verkozen bestuur als het VSF ook de noden van de recreatieve sportbonden verdedig. Wij proberen voor hen het behoud van de huidige middelen te garanderen, zodat geen enkele federatie gevaar loopt. Maar er moet wel een groter budget vrijkomen voor de unisportbonden." Want door de verzuiling tijdens de voorbije decennia zijn er een aantal wanverhoudingen tot stand gekomen, vindt Van Esser. "Het kan toch niet dat binnen de betoelaging voor de basisbehoeften van sportfederaties 205 miljoen frank gaat naar recreatieve bonden, terwijl de unisportbonden (zwemmen, tennis, judo...) slechts 139 miljoen krijgen. Zo kan de Vlaamse Tennisvereniging met 113.000 aangesloten leden slechts twee personeelsleden aan negentig procent vergoed krijgen, terwijl een verzuilde sportbond met amper een kwart van dat aantal leden wel over vijf personeelsleden kan beschikken. Als de minister geen extra budget voor deze unisportbonden vindt, dan moet er toch een groter aandeel van het totale budget van 350 miljoen frank voor betoelaging van sportfederaties naar de unisportbonden gaan. Zij hebben trouwens een grotere reeks opdrachten te vervullen dan de federaties uit de recreatieve sector."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234