Maandag 05/12/2022

Records maken stilaan comeback op kunstveiling

Een lichte euforie heeft zich weer meester gemaakt van de kunstveilingwereld. Woensdagavond in New York deed veilinghuis Sotheby’s het een heel stuk beter dan zijn onmiddellijke concurrent Christie’s, die met een veiling op dinsdagavond geen brokken maakte.

Christie’s haalde zijn laagste schatting niet. Volgens enkele kunsthandelaren waren de bij Christie’s aangeboden werken van onvoldoende hoge kwaliteit. Sotheby’s realiseerde een verkoop van 181 miljoen dollar (123 miljoen euro) en overtrof daarmee de hoogste schattingen. Er werden 66 werken aangeboden, waarvan er tien niet verkocht raakten.“De paniek is weg,” reageerde de New Yorkse handelaar Helly Nahmad op de site van persagentschap Bloomberg. “De markt staat er weer.” De veilingmeester van de avond Tobias Maeyer zei: “De verzamelaars zijn terug, na een jaar afwezigheid.”

Sculptuur van 13 miljoen euro

Er werd nogal wat topwerk aangeboden door S.I. Newhouse Jr., de baas van de Amerikaanse magazineuitgeversgroep Conde Nast, en de Nederlandse investeerder Louis Reijtenbagh, die tot voor kort in allerlei rechtszaken met drie banken was verwikkeld. Zo hadden JP Morgan Chase & Co. en ABN Amro beslag gelegd op zijn kunstcollectie. Reijtenbagh verkocht niet minder dan 22 werken uit zijn verzameling. Dat bracht hem 58,5 miljoen dollar op. Reijtenbagh, die huizen heeft in New York, Monaco en Brasschaat, woonde de veiling in New York bij in een geblindeerde VIP-lounge.Het hoogste bedrag werd geboden voor de sculptuur van Alberto Giacometti L’Homme qui Chavire. Het slanke figuurtje van ongeveer een halve meter hoog stelt een vallende of struikelende man voor, die Giacometti in een momentopname heeft vastgelegd. De Zwitserse beeldhouwer creëerde zijn sculptuur in 1950 en maakte een jaar later de bronzen afgietsels. Het werk haalde een bedrag van 19,3 miljoen dollar (13 miljoen euro), meer dan het dubbele van de oorspronkelijke schatting. Van de sculptuur bestaan in totaal zes versies. Een ervan werd in mei 2007 bij Christie’s verkocht voor 18,5 miljoen dollar, op het toenmalige hoogtepunt van de veilingmarkt.Het fauvistische werk Barques au port de Collioure (1905), een mozaïek van felgekleurde, korte penseeltrekken, van André Derain werd afgehamerd op 14,1 miljoen dollar (9,5 miljoen euro), meteen een record voor de kunstenaar. Een andere fauvistische schilder, Kees van Dongen, behaalde eveneens een persoonlijk record. Zijn Jeune Arabe (1910-11), een sensueel en bijzonder kleurrijk portret van een Egyptische jongen, helemaal in de sfeer van Matisse, werd geveild voor 13,8 miljoen dollar (9,3 miljoen euro). Het gaat om een werk dat afkomstig is uit de Reijtenbagh-collectie.Uit de Bauhaus-periode van Vassily Kandinsky komt er zelden werk op de markt. Zijn schilderij Krass und Mild (1932) haalde een prijs van 10,6 miljoen dollar (7,1 miljoen euro). Het schilderij was eind jaren vijftig in langdurige bruikleen gegeven aan het Guggenheim Museum in New York.

‘Een blijk van vertrouwen’

Drie werken van Pablo Picasso haalden de top 10 van de veiling: voor een schilderij uit 1969 Buste d’Homme werd 10,3 miljoen dollar (7 miljoen euro) betaald, het van 1947 daterende portret Femme au Chapeau Vert haalde 8,1 miljoen dollar (5,5 miljoen euro) en Claude à deux ans (1949) werd verkocht voor 6,2 miljoen dollar (4,2 miljoen euro). Dat laatste werk hing in het Getty Museum in Los Angeles als langdurige bruikleen.Ook een schilderij van Camille Pissaro haalde een aardig bedrag. Le Pont Boïeldieu et la Gare d’Orléans, Rouen (1898) werd voor 7 miljoen dollar (4,7 miljoen euro) verworven door een van de achterkleinzoons van de kunstenaar, de kunsthandelaar Lionel Pissaro.In de veiling zaten ook nog twee Magrittes, die eveneens verkocht werden: La Valse Hésitation en La Nuit d’Amour. Simon Shaw van Sotheby's noemde de veiling achteraf “een blijk van vertrouwen, een sterke impuls voor de markt.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234