Maandag 28/11/2022

Recordprijzen verwacht voor Van Gogh en Picasso

Dinsdag en woensdag, 2 en 3 mei, worden in New York twee schilderijen geveild, van Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Er zouden records kunnen sneuvelen.

door Eric Rinckhout

Brussel l Eerst komt L'Arlésienne van Van Gogh onder de hamer bij Christie's, een dag later veilt Sotheby's het al even beroemdeportret Dora Maar met kat van Picasso. De richtprijs voor beide werken ligt tegen de 50 miljoen dollar (41 miljoen euro).

Vincent van Gogh schilderde de versie van L'Arlésienne die in New York geveild zal worden in februari 1890. In totaal maakte Vincent zes portretten van Madame Ginoux, de eigenares van het café in de Zuid-Franse stad Arles waar de kunstenaar tussen februari 1888 en mei 1889 woonde.

Twee versies van L'Arlésienne werden in Arles zelf geschilderd. Ze hangen in het Musée d'Orsay (Parijs) en het Metropolitan Museum of Art (New York). De overige vier borstelde Van Gogh later, toen hij in zelfgekozen isolement leefde in het hospitaal van Saint-Rémy-de-Provence.

Van die vier is het nu ter veiling aangeboden werk het enige dat zich nog in privéhanden bevindt. Vincent vervaardigde die vier schilderijen op basis van een portret dat Gauguin tekende van de cafébazin, tijdens de korte periode waarin de twee kunstenaars in Arles zij aan zij werkten (en ruzie maakten).

De Arlésiennes worden gezien als een eerbetoon aan Gauguin en een zelfbespiegeling van Van Gogh over zijn eigen geestelijke toestand. Het zijn mee van de krachtigste en ontroerendste documenten uit Van Goghs laatste twee levensjaren. In juli 1890 pleegde hij zelfmoord in Auvers-sur-Oise.

Volgens specialisten zag de kunstenaar zijn Arlésiennes als een samenvatting van alles wat hij en Gauguin hadden willen bereiken: een beeld van de mensheid, van het moderne bewustzijn. Vincent omschreef de gelaatsuitdrukking van 'zijn' Madame Ginoux als "bijna glimlachend verdriet".

Het portret van Dora Maar werd door Picasso geschilderd in 1941, op het hoogtepunt van hun stormachtige verhouding. Het schilderij, een van de grootste en belangrijkste portretten die Picasso maakte van zijn minnares en muze, is de laatste veertig jaar niet meer in het openbaar te zien geweest. Dora Maar was gedurende tien jaar Picasso's geliefkoosd model. Naar verluidt was Picasso vooral onder de indruk van haar wilde schoonheid, groot intellect en engagement als kunstenares.

Dora Maar, in werkelijkheid Henriette Theodora Markovitch, was fotografe en schilderes. Ze sprak vloeiend Spaans, deelde Picasso's politieke overtuigingen en hielp hem bij de uitvoering van zijn monumentale anti-oorlogsschilderij Guernica. Van het werk in uitvoering maakte Dora Maar zelfs de enig bekende fotoreportage.

Picasso vergeleek het temperament van Dora Maar ooit met een Afghaanse kat, waardoor het dier dat hij afbeeldt in dit schilderij beladen wordt met betekenis en spanning.

De top tien van duurst geveilde schilderijen wordt nog altijd aangevoerd door Picasso's Garçon à la pipe (104,1 miljoen dollar). Tweede is het Portret van dr. Gachet van Van Gogh (82,5 miljoen dollar). Door de al geruime tijd aanhoudende hausse op de kunstmarkt is het best mogelijk dat L'Arlésienne en Dora Maar veel meer opbrengen dan de geschatte 50 miljoen dollar en de top tien binnendringen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234