Maandag 05/12/2022

Recordkoersen jagen nieuwkomers naar de beurs

Met negentien beursintroducties en nog een tiental nieuwe operaties in voorbereiding is 2006 een uitstekend jaar voor de Belgische kapitaalmarkten geworden. Zelfs piepkleine bedrijfjes kunnen in deze tijden van hoogconjunctuur gemakkelijk de stap naar de beurs zetten.

door Jan scheidtweiler

De voorbije week was het de beurt aan technologiebedrijf Metris om voor het eerst op de koerstabellen van Euronext te verschijnen. Metris, dat geavanceerde meetapparatuur maakt voor auto- en vliegtuigbouwers, is wellicht een van de laatsten om nog in 2006 zijn beursdebuut te maken. Door 85 miljoen euro op te halen is de operatie van de Leuvense Onderneming van het jaar tegelijk ook een van de grootste kapitaalrondes op Euronext Brussel geweest. Alleen Aedifica, de vastgoedgroep die voor bijna 200 miljoen euro appartementen en rusthuizen in het Brusselse bezit, haalde evenveel geld op.

Alles samen hebben negentien bedrijven het afgelopen jaar voor het eerst een notering op de Brusselse beurs gekregen. Daarmee is 2006 voor de directie van Euronext, voor zakenbankiers én voor beleggers een veel vruchtbaarder jaar geweest dan 2005. Vorig jaar strandde het aantal nieuwe noteringen op tien. De redenen voor de talrijke kapitaalinzamelingsacties zijn niet ver te zoeken. In tijden waarin het ene na het andere beursrecord sneuvelt zijn bedrijfsleiders en -aandeelhouders er al snel van te overtuigen dat ze via een notering snel en gemakkelijk kapitaal kunnen sprokkelen.

Ook de beurs zelf heeft het hoge aantallen nieuwe noteringen in de hand gewerkt. Zo heeft ze dit jaar ten volle geprofiteerd van de invoering van Alternext en de Vrije Markt, twee segmenten waarin minder strenge noteringsregels gelden. Van de negentien beursdebutanten zijn er slechts zes die kozen voor Eurolist, de hoofdtabel van de Brusselse beurs. Dertien bedrijven gingen voor een notering op een van beide alternatieve markten. Tussen die dertien zitten heel wat nobele onbekenden, zoals Realco of Emakina. Voor dat soort bedrijven is een verhoogde naamsbekendheid precies een reden (behalve het ophalen van extra middelen) om naar de beurs te komen.

Ook al kan Euronext zich verblijden over een mooi jaar voor beursdebuten, toch zag het er halverwege 2006 helemaal niet zo goed uit voor nieuwe kapitaaloperaties. Door de beurscorrectie van mei moesten heel wat bedrijven hun beursplannen in die periode herzien. Vooral ondernemingen met een hoog risicoprofiel, zoals biotechbedrijven, besloten hun introductie af te blazen. Dat gold onder meer voor het Frans-Belgische Diatos en Unibioscreen. OMS, dat diagnostische tests voor kankeropsporing ontwikkelt, zette wel door met zijn beursplannen, maar haalde 10 miljoen euro minder op dan voorzien.

Terwijl de dip in de markten het voor biotechbedrijven moeilijker maakte vers geld te vinden, gold voor vastgoedondernemingen net het omgekeerde. Met Montea en Aedifica kwamen er dit jaar twee vastgoedbevaks bij op de Brusselse beurs, iets wat we niet meer gezien hadden sinds het einde van de jaren negentig. Vastgoedaandelen gelden als defensieve waarden: ze betalen doorgaans een royaal dividend en hun koers verloopt bijna even voorspelbaar als een wedstrijd veldrijden waaraan Sven Nys meedoet.

Door de belangstelling voor vastgoed en het fiscale voordeel van een bevak - de huurinkomsten worden niet belast als ze voor minstens 80 procent als dividend uitgekeerd worden en op de dividenden geldt bovendien een verlaagde roerende voorheffing - hebben heel wat vastgoedgroepen er dit jaar voor gekozen hun gebouwen in die structuur onder te brengen. Zo zouden ook Ascenscio, een groep winkels rond de familie Mestdagh, en Axa een van de volgende maanden hun nieuwe bevak op Euronext laten noteren.

Maar niet alleen vastgoedgroepen zullen van de eerste helft van 2007 opnieuw een drukke beursperiode maken. Ook enkele bedrijven die in 2006 hun debuut misten wegens de administratieve molen of het dipje in de markt hopen nu snel een beroep te doen op de beleggers. Zo zouden Diatos en Unibioscreen een nieuwe poging kunnen wagen. Ook Ablynx, dat onderzoek verricht over antilichamen, heeft aangekondigd in 2007 naar de beurs te willen.

Daarnaast blijken vooral op de Vrije Markt heel wat bedrijfjes hun opwachting te maken. Nu particuliere beleggers gretig intekenen op de meeste introducties, ook van onbekende namen, zien zij hun kans schoon om een graantje van de hoogconjunctuur mee te pikken. Arpadis (diensten voor de chemiesector), AW Systems (kranen en hefwerktuigen), Bouquet Romain (traiteur), Cardon Pharmaceuticals (diergeneeskunde) of Fred & Ginger (kleding), het zijn namen die de meesten onder ons amper iets zeggen, maar als het beursklimaat blijft meezitten, prijken ze tegen eind volgend jaar wel mooi op de koerstabellen van Euronext Brussel.

Beursintroducties op Euronext Brussel in 2006

Naam Activiteit Beurssegment Opgehaald

kapitaal

In miljoen euro

Aedifica vastgoed Eurolist 84,9

Archimède kleding Vrije Markt 1,3

De Rouck Geomatics wegenkaarten Alternext 3

Emakina internetdiensten Alternext 7,4

EMD Music verkoop muziekinstrumenten Vrije Markt 1,2

Evadix drukker Alternext 7,4

Metris technologie Eurolist 85

Montea vastgoed Eurolist 33,6

OncoMethylome Sciences (OMS) kankerbestrijding Eurolist 25

Option Trading Company (OTC) derivatenspecialist Vrije Markt 0,9

Pharco farmagroothandel Vrije Markt 0,9

Personalizes

Nursing Services (PNS) thuisverzorging Vrije Markt 0,5

Porthus IT-oplossingen Alternext 7,5

Punch Telematix telematica Eurolist 22,1

Realco ecologische detergenten Vrije Markt 1

Sodiplan geomatica Vrije Markt 1

Team International Marketing (Team Elektronicaproducten (Kalorik) Vrije Markt 1

Thrombogenics biotech Eurolist 38,5

U&I Learning e-learning Vrije Markt 1,5

Totaal opgehaald bedrag 323,7

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234