Woensdag 12/08/2020

Update

Recordeditie 'Big Jump' voor proper water in Vlaanderen

Ook in het centrum van Gent werd lustig in het water gesprongen.Beeld AP

Op 23 plaatsen over heel Vlaanderen zijn 3.831 sympathisanten deze namiddag om 15 uur in het water gesprongen in het kader van 'Big Jump'. Het initiatief, gesteund door onder meer Natuurpunt, de Bond Beter Leefmilieu en Aquafin, wil de aandacht vestigen op de stijgende vraag naar proper en levend water. De organisaties spreken van een recordeditie wat betreft deelnemers én toeschouwers.

Kortrijk was met 600 deelnemers de locatie met het grootste aantal springers. De Groeningestad stoot daarmee Gent van de troon, dat 535 waterratten telde. Oost-Vlaanderen telde het meeste aantal deelnemers (1.748) van alle provincies, gevolgd door West-Vlaanderen (875), Vlaams Brabant (564), Antwerpen (544) en Limburg, waar in Diepenbeek 100 mensen een duik waagden. De opkomst was ook succesvol op het droge, dit jaar werden 10.200 toeschouwers geteld. De editie is succesvol in alle opzichten: vorig jaar waren er 2.400 deelnemers en 5.500 toeschouwers.

Ook een aantal politici en Bekende Vlamingen maakten hun borst nat. In Brakel sprong Minister Alexander De Croo (Open Vld) in de Zwalm. Zijn partijgenoot en burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne zwom in de Leie, samen met danser Sinerjey. Portus Ganda, de plaats in Gent waar Leie en Schelde samenvloeien, was het decor voor zanger Luc De Vos en televisiemaker Lieven Scheire. In de Dijle in Mechelen kreeg Ketnetgezicht en actrice Véronique Leysen de steun van Federaal Parlementslid Kristof Calvo (Groen). Zoogdierenexpert Joeri Cortens (Natuurpunt en Wild van Dieren) gaf de deelnemers in de Demer (Diepenbeek) een duw in de rug.

Eén van de 23 locaties werd recent afgelast, de Molenbeek in Wetteren, waar salmonella gemeten werd. Daar werden ludieke vervangactiviteiten gehouden.

Schijn

In Antwerpen stond 'Big Jump' in het teken van de eventuele heropening van het Schijn. In lang vervlogen tijden was het (Groot) Schijn na de Schelde de tweede volwaardige rivier van Antwerpen, maar door tal van stads- en havenuitbreidingen is de loop ervan door de jaren heen danig gewijzigd. Sinds 2009 wordt het water in het Lobroekdok gepompt om op die manier in het Albertkanaal terecht te komen. In theorie is er nu - in combinatie met de verbeterde waterkwaliteit - weer vismigratie mogelijk.

Voor Natuurpunt gaan die maatregelen echter lang niet ver genoeg. "Wij zijn van mening dat het Schijn opnieuw door het stadscentrum naar de Schelde zou kunnen stromen", zegt initiatiefnemer Jens Verwaerde. "Er zijn verschillende scenario's mogelijk, afhankelijk van wat er met de uitbouw van het Eilandje en natuurlijk de Antwerpse mobiliteit gebeurt." Concreet stelt Natuurpunt een parcours voor langs Park Spoor Noord, de Leien en uiteindelijk de Brouwersvliet, grotendeels overdekt maar met zoveel mogelijk open beddingen."

Ook aan de waterkwaliteit moet volgens Verwaerde nog gewerkt worden. "Daar is de voorbije decennia al goed werk verricht, maar het lijkt alsof men de laatste stappen niet wil zetten omdat die visueel nog weinig verbetering brengen", besluit hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234