Maandag 06/02/2023

NieuwsOverstromingen

Recordbedrag van 35 miljoen euro voor slachtoffers overstromingen

Vrijwilligers van het Rode Kruis aan het werk in het getroffen Pepinster. Beeld Rode Kruis Kortrijk
Vrijwilligers van het Rode Kruis aan het werk in het getroffen Pepinster.Beeld Rode Kruis Kortrijk

De inzamelactie van Rode Kruis-Vlaanderen en Croix-Rouge, een maand geleden opgestart na de zware overstromingen in ons land, heeft 35 miljoen euro opgebracht. Geld dat de komende maanden verdeeld wordt over een aantal grote projecten. De Franstaligen stelden dinsdag hun plan van aanpak voor.

Fien Tondeleir

Het Croix-Rouge de Belgique coördineert de hulpacties in het zuiden van het land, en zal dat ook de komende maanden blijven doen. “Ook wanneer de media-aandacht gaat liggen en de burgerinitiatieven beetje bij beetje uitdoven”, zegt gedelegeerd bestuurder Pierre Hublet. “We zullen de giften in overleg en op een verantwoorde en doordachte manier inzetten”, belooft hij. De voorbije vier weken werd via de nationale solidariteitsactie, waaraan ook DPG deelnam, alvast “een recordbedrag” van 35 miljoen euro ingezameld. Die centen worden de komende acht maanden vooral in de negen zwaarst getroffen gemeentes gebruikt. De termijn is berekend op basis van de financiële middelen en de grootste noden. De provinciegouverneurs beslisten dat het om Chaudfontaine, Esneux, Luik, Limbourg, Pepinster, Rochefort, Theux, Trooz en Verviers gaat. Momenteel is al 2,3 miljoen euro uitgegeven aan onmiddellijke hulp, zoals dekens, veldbedden, elektrische apparaten, eerstehulpmateriaal en hygiënekits. Per dag worden ook 10.000 maaltijden verdeeld onder de slachtoffers.

Rode Kruis-Vlaanderen stuurt dagelijks nog zo’n 80 à 200 crisisvrijwilligers naar het rampgebied, klonk het eerder. Bij het Croix-Rouge gaat het om zo’n 260 vaste vrijwilligers. “Die teams worden nog altijd aangevuld met crisisvrijwilligers”, zegt Nancy Ferroni, woordvoerster van het Croix-Rouge. “Zoals afgelopen zondag in Pepinster, toen we snel een veertigtal extra mensen nodig hadden om huizen schoon te maken.” Wie zich als crisisvrijwilliger inschreef, krijgt nog elke dag een mailtje om hulp. “Mensen gaan weer werken, en er zijn minder aanmeldingen dan voorheen”, zegt Ferroni nog.

Verdeling 35 miljoen euro

* 10 miljoen: rechtstreeks voor de meest kwetsbare inwoners. Naar schatting 10.000 personen krijgen dagelijks een geldbedrag. Hoeveel is niet bekend.

* 10 miljoen: lokale projecten zoals aanbieden van sanitair. In Verviers bijvoorbeeld kocht de gemeente al huishoudtoestellen aan.

* 5 miljoen: voedselhulp, in samenwerking met het leger

* 5 miljoen: huisvesting. Er zijn de komende maanden een tiental opvangcentra nodig. Vier centra zijn al open.

* 2 miljoen: schoolmateriaal en middagmaaltijden voor 8000 getroffen scholieren

* 1,5 miljoen euro: basishulp zoals EHBO-materiaal, opklapbedden, dekens, medicamenten ...

* 1,5 miljoen euro: psychosociale ondersteuning, transport en logistiek

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234