Verkiezingen Nederland
Recordaantal van 81 politieke partijen wil meedoen aan Nederlandse verkiezingen
Een recordaantal van 81 politieke partijen heeft zich laten registreren voor de komende parlementsverkiezingen in Nederland, maar de vraag is of ze allemaal de eindstreep halen. Ze krijgen op 3 februari te horen of ze ook mogen meedoen op 15 maart.
De Kiesraad maakt volgende week vrijdag bekend of de partijen die zich hebben aangemeld, aan alle voorwaarden voldoen. Partijen die zijn afgewezen, kunnen dan nog in beroep gaan.
Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012 deden 21 partijen mee, terwijl 48 partijen zich hadden laten registreren.
Als er meer dan 32 partijen meedoen, heeft dat gevolgen voor het stembiljet. Dan kunnen niet meer alle partijen op één zijde van het huidige standaardformulier. De Kiesraad stelt voor in dat geval een extra groot biljet van 70 bij 100 centimeter te gebruiken, zodat alle kandidatenlijsten in één oogopslag te zien zijn. Dan mogen echter niet meer dan 44 partijen meedoen, want anders is ook dit biljet te klein.
Zo veel partijen hebben echter nog nooit meegedaan. "Tenzij je héél erg ver teruggaat in de tijd", aldus de Kiesraad. "Zo deden aan de verkiezing van 1922 53 partijen mee, waarvan 43 overigens geen zetel in de wacht sleepten."
Eerste bouwstenen regeerakkoord
De Volkskrant schrijft vandaag dat de progressieve partijen in Nederland nu al voorzichtig aan een regeerakkoord bouwen. Ze hopen de bouwstenen te leveren voor een regeerakkoord. Ze doen dat met een reeks pacten op deelonderwerpen.
Zo kondigde Jesse Klaver van GroenLinks gisteren aan dat de Klimaatwet - een initiatief dat hij in 2015 nam met Diederik Samsom - ook door D66, SP en ChristenUnie wordt ondertekend. De wet is bedoeld om toe te werken naar een klimaatneutrale toekomst; in 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen 95 procent minder zijn dan in 1990.
PvdA-leider Lodewijk Asscher kondigt vandaag bij de aftrap van de PvdA-campagne dan weer aan dat hij een progressief pact voor de zorg wil, met SP en GroenLinks. Asscher combineert in zijn zorgvoorstel elementen uit de verkiezingsprogramma's van die drie partijen.
Vorige week al vonden PvdA, SP en GroenLinks elkaar in hun standpunten over werk en zekerheid. De drie partijen willen de bescherming van werknemers in loondienst en van flexwerkers vergroten en de arbeidsmigratie beperken. 'Prima voorstellen, in lijn met ons verkiezingsprogramma', oordeelt GroenLinks.