Zaterdag 25/01/2020

Recordaantal personen op wachtlijst gehandicaptenzorg

Beeld UNKNOWN

In Vlaanderen zijn er 36.943 plaatsen in de gehandicaptenzorg, zowel ambulant, semi-residentieel als residentieel en voor alle doelgroepen. Daartegenover zijn er 22.055 personen geregistreerd op een wachtlijst, een nooit gezien aantal, waarbij het aantal acute zorgvragen de afgelopen zeven jaar steeg met 245 procent. Naar aanleiding van de 'Dag van de Zorg', komende zondag, protesteerden ouders vandaag tegen de steeds groter wordende wachtlijsten in de gehandicaptenzorg.

"In 2004 waren er 6.860 acute zorgvragen. Het gaat om mensen die onmiddellijk of binnen de drie maanden opgenomen zouden moeten worden en mensen die naar een andere instelling willen", aldus Geert Beullens, algemeen directeur van dienstverleningscentrum Blijdorp. "Dat aantal steeg met 245 procent tot 16.849 in 2001. 10.133 onder hen worden volledig thuis opgevangen."

Volgens Beullens lost de Vlaamse regering het probleem momenteel op door het beperkte aantal plaatsen toe te wijzen aan personen die in uitzichtloze situaties verzeild geraakt zijn. "Omdat het aantal beschikbare plaatsen zo klein is, komen weer andere personen in uitzichtloze situaties terecht."

Blijdorp, een van de grotere instellingen, met 450 kinderen en volwassenen, zegt dat het voor de eerste keer in 42 jaar mensen de deur moet wijzen. Vooral de leeftijd van 21 jaar is acuut, als de gehandicapte van kinder- naar volwassenafdeling moet verhuizen.

'Ouders op de bres'
De actiegroep 'Ouders op de Bres' zegt dat gehandicapten er met het zorgplan 'Perspectief 2020' van Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) globaal op achteruitgaan. Vooral de 'prioriteitentickets' voor bepaalde groepen gehandicapten en de nieuwe regelgeving rond de doorstroming na 21 jaar worden zwaar op de korrel genomen.

"We vragen een herziening of uitbreiding van de prioriteitenregel met minstens de jongeren die op 21 jaar moeten doorstromen naar de volwassenzorg", aldus woordvoerder Johan Van Kersavond. "Hiervoor moeten niet alleen vergunningen voor plaatsen toegekend worden, er moeten ook middelen tegenoverstaan." De crisis is volgens hem geen excuus. "Ook in niet-crisistijd is er niets fundamenteel gebeurd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234