Woensdag 21/10/2020

Recordaantal noodlijdende wilde dieren binnengebracht in opvangcentra

SINT-NIKLAAS

De elf Vlaamse opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) vingen in 2009 maar liefst 23.431 noodlijdende wilde dieren op. Dat zijn er 4.071 meer dan het jaar voordien en het is een nieuw record sinds de oprichting van de centra in 1979. Dat maakte Vogelbescherming Vlaanderen, de koepelvereniging die de opvangcentra ondersteunt en coördineert, gisteren bekend.

Er werden volgens Vogelbescherming Vlaanderen 19.792 Europese vogels opgevangen, 3.523 wilde zoogdieren en 116 amfibieën en reptielen. Van alle opgevangen en verzorgde dieren kon 59 procent weer in de natuur worden vrijgelaten.

Jan Rodts, algemeen directeur van Vogelbescherming Vlaanderen, vermoedt dat de stijging van de cijfers te maken heeft met de grotere bekendheid van de centra, door tv-programma’s als Dieren in nesten. “Mensen weten beter waar ze met een gewond dier naartoe moeten”, aldus Rodts. “De oorzaken van die opnames zijn zeer divers. Er zijn vogels die tegen hoogspanningslijnen of vensters gevlogen zijn, gewond geraakten in het verkeer, of uit het nest gevallen zijn. Ook vervuiling is een grote boosdoener.” Het gaat dan om vervuiling met olie en pesticiden, maar ook wegwerpafval veroorzaakt veel schade. “Dieren sterven omdat ze plastic hebben opgegeten of omdat ze vastzitten in blikjes. Ook zien we tegenwoordig dat er nogal laks wordt omgesprongen met visdraad en vishaakjes. Als een dier dat opeet, leidt dat vaak tot ernstige verwondingen.”

Ook de nieuwe windturbines die in het Vlaamse landschap opduiken, veroorzaken heel wat slachtoffers onder de vogelpopulatie. “Dat is een dilemma de Vogelbescherming”, zegt Rodts. “We juichen duurzame energieopwekking zoveel mogelijk toe, maar dan moeten de windturbines wel op een doordachte manier ingeplant worden. Nu staan ze soms op trekroutes die vogels volgen om eten te zoeken of om van en naar hun slaapplek te vliegen. Zo staan de windturbines in Zeebrugge bijvoorbeeld vlak naast een kolonie van sternen. Tja, dan krijg je natuurlijk heel wat onnodige slachtoffers.”

Daarnaast krijgt de Vogelbescherming steeds meer illegaal inbeslaggenomen vogels binnen. Sinds de late jaren negentig mag men vogels die traditioneel niet als kooivogels gezien worden toch kweken. Het gaat dan bijvoorbeeld om roodborsten, koolmezen, zwarte roodstaarten, winterkoningen en graspiepers. Maar er mag enkel gekweekt worden met vogels die in gevangenschap geboren zijn en daar wordt veel mee gesjoemeld. Eieren worden geroofd, of vogels worden gevangen met netten. De kwekers die de regels niet respecteren, raken hun vogels kwijt. Die dieren worden ook naar een opvangcentrum gebracht. “Eigenlijk wil het stijgende cijfer dus ook zeggen dat we goed bezig zijn met het opsporen van dat soort misbruiken”, aldus nog Jan Rodts.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234