NieuwsMigratie
Recordaantal migranten steekt Kanaal naar Groot-Brittannië over
Ongeveer duizend migranten zijn donderdag in kleine bootjes het Kanaal naar het Verenigd Koninkrijk overgestoken, melden Britse media. Nog nooit eerder hebben zo veel migranten op één dag de levensgevaarlijke reis gemaakt.
Migranten nemen steeds vaker de route over zee vanaf het noorden van Frankrijk. Het record is dit jaar al meermaals gebroken. Op 3 november werd het vorige record gevestigd. Toen staken 854 mensen het Kanaal over. Dit jaar staat de teller al op ruim 23.000, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2020.
Gisteren raakten drie migranten bovendien spoorloos na een poging om met kajaks het Kanaal over te steken. De nationale gendarmerie ontdekte voor de kust van het Franse Calais twee op drift geslagen kajaks. Twee drenkelingen konden gered worden, maar die vertelden dat er nog drie personen vermist waren. De zoektocht naar de migranten werd bij het vallen van de nacht stopgezet.
Strengere straffen
De druk op Brits minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel blijft intussen toenemen. De conservatieve politica heeft al meermaals aangekondigd illegale migratie te willen voorkomen, door bijvoorbeeld strengere straffen in te voeren. Niet alleen voor betrokken mensensmokkelaars, maar ook voor de migranten die zij over het Kanaal sturen.
Een woordvoerder van de minister noemde het cijfer van donderdag “onaanvaardbaar”. De BBC citeerde een bron in de regering die Frankrijk aanwrijft de controle te verliezen over de situatie aan zijn kusten. Daar wachten veel mensen op een opportuniteit om tot in Groot-Brittannië te geraken. Londen steunt de Franse controles met zo’n 63 miljoen pond (74 miljoen euro).
De Britse regering heeft na de brexit een strikt migratiesysteem ingevoerd. Minister Patel wil het voor migranten moeilijker maken om na aankomst in Groot-Brittannië asiel aan te vragen. De bewegingsvrijheid aan banden leggen, is een brexitbelofte van de conservatieve partij van premier Boris Johnson.
Amnesty International vindt daarentegen dat het VK moet zorgen voor veiligere routes. “De reden waarom mensen zichzelf met de oversteek van het Kanaal serieus in gevaar brengen, is omdat er simpelweg geen veilige alternatieven zijn”, aldus de Britse tak van de mensenrechtenorganisatie eerder dit jaar. “In plaats van meer hekken, meer grensbeleid en meer afschrikmaatregelen moet de regering zorgen voor veilige routes en procedures.”