Zondag 27/11/2022

Alcohol

Recordaantal jongeren belandt op spoed na alcoholmisbruik

null Beeld iStock
Beeld iStock

In 2017 belandden 2.334 jongeren tussen 12 en 17 jaar in het ziekenhuis nadat ze te veel gedronken hadden. Dat zijn er meer dan 6 per dag, het hoogste cijfer in tien jaar tijd. Ook bij de 18- tot 29-jarigen gaat het met 11.554 om een recordaantal. De Christelijke Mutualiteit (CM) roept op om de leeftijdsgrens voor alle alcoholische dranken op te trekken tot 18 jaar. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block ziet daar echter geen heil in.

Redactie

De cijfers komen er na een jarenlange daling. In 2017 steeg het alcoholmisbruik met 8 procent tegenover 2016, toen het over 2.161 jongeren ging. Ook in de leeftijdscategorie 18 tot 29 jaar is er een stijging van ruim 2 procent tegenover 2016.

Ook zijn er opmerkelijke geografische verschillen tussen waar jongeren te veel drinken. Vooral de provincies die grenzen aan Frankrijk (West-Vlaanderen, Henegouwen en Luxemburg) scoren slecht. Dat zijn net de provincies waar vaker alcohol-gerelateerde kankers voorkomen, zoals lever-, pancreas- en slokdarmkanker, stelt de CM.

"Alcoholmisbruik op jonge leeftijd is allerminst onschuldig", reageert CM-voorzitter Luc Van Gorp. "Het kan leiden tot hersenschade met zwakkere studieresultaten en minder kansen op de arbeidsmarkt als gevolg. Wie vroeg begint te drinken, gaat later ook meer alcohol gebruiken."

Leeftijdsgrens optrekken?

Het ziekteverzekeringsfonds roept op om de leeftijdsgrens voor bier, wijn en schuimwijn op te trekken tot 18 jaar. "Ook de Hoge Gezondheidsraad en de VAD raden dat aan", klinkt het. "In 22 van de 28 EU-landen ligt de leeftijdsgrens al op 18 jaar. België blijft achter. De nieuwe cijfers over alcoholmisbruik tonen aan dat we er met sensibilisering alleen niet gaan komen.”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) ziet geen heil in een verbod. “Alcohol pas toelaten vanaf 18 jaar, en er dus een verboden vrucht van maken, is niet de oplossing”, klinkt het. “Jongvolwassenen, want dat zijn 16-jarigen, moeten de kans krijgen om met hun verantwoordelijkheden te leren omgaan. De meesten kunnen dat, het zijn geen kinderen meer. Daarnaast speelt de opvoeding een belangrijke rol. Het is niet aan de overheid om jongvolwassenen op te voeden.”

De oplossing ligt volgens de minister in preventie, niet alleen bij de jongeren maar ook bij ouderen want “die cijfers zijn even verontrustend”.

De Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD) spreekt van bingedrinking zodra een vrouw minstens vier glazen en een man minstens zes glazen alcohol drinkt in twee uur tijd. Wie te veel drinkt, kan een alcoholintoxicatie oplopen en op de spoeddienst van een ziekenhuis terechtkomen.

Uit het archief:

“Stop met het focussen op leeftijd”: alleen hogere prijzen zullen ons minder alcohol doen drinken

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234