Woensdag 07/12/2022

Recordaantal inschrijvingen voor hoger onderwijs in coronajaar

Archiefbeeld. Inschrijving bij de KU Leuven. Beeld Vertommen
Archiefbeeld. Inschrijving bij de KU Leuven.Beeld Vertommen

Dit academiejaar (2020-2021) zijn er, middenin de coronacrisis, 270.680 inschrijvingen geteld voor de basisopleidingen en schakelprogramma's van het hoger onderwijs. Dat is 4,5 procent méér dan vorig jaar en het hoogste cijfer ooit, meldt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. De cijfers staan ook in De Zondag. Er is een stijging in alle soorten opleidingen. De lerarenopleidingen én de opleidingen in de gezondheidszorg laten een mooie groei optekenen.

Redactie en Belga

Het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen (AHOVOKS) van de Vlaamse Overheid lijst elk jaar op hoeveel studenten er op 31 oktober ingeschreven zijn voor een professionele bachelor, een academische bachelor, een master, een graduaatsopleiding of een schakelprogramma. Vorig academiejaar werd een recordaantal van 259.017 inschrijvingen geregistreerd, maar het was onzeker hoe de cijfers zouden veranderen gezien de coronacrisis.

Er is een stijging in alle soorten opleidingen, maar de groei is nog groter aan de hogescholen (5,4%) dan aan de universiteiten (3,4%). Het aandeel van de hogescholen (nu 52% van het hoger onderwijs) neemt zo nog wat toe. Dat is ook het gevolg van de overdracht van bijna alle graduaatsopleidingen van de hoger beroepsopleidingen (HBO5), die sinds vorig academiejaar bij de hogescholen horen. De meeste instellingen verwelkomen meer studenten, met VIVES zuid (8,7%), PXL (9,8%) en LUCA (10,9%) als sterkste stijgers.

Grootste studiegebieden

De grootste studiegebieden blijven dezelfde. Aan de hogescholen is Handelswetenschappen en Bedrijfskunde het grootste studiegebied. Aan de universiteiten is Economische en Toegepaste Economische Wetenschappen numeriek de sterkste. Het studiegebied Gezondheidszorg (3,5%) en de educatieve opleidingen (3,6%) zetten sterke groeicijfers neer.

"De coronacrisis heeft het werk van het zorgpersoneel en het onderwijspersoneel voor het voetlicht geplaatst", zegt Weyts. "Zorgkundigen en leerkrachten kwamen terecht in ongezien harde omstandigheden, maar dat schrikt de studenten duidelijk niet af. Integendeel, corona lijkt te zorgen dat er méér jonge mensen geroepen worden naar een toekomst in de zorg en het onderwijs.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234