Maandag 08/03/2021

InterviewJohan Albrecht

‘Record van Belgische windenergieparken is niet genoeg om de doelstellingen van 2020 te halen’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Belgische windenergieparken zetten in 2019 een record neer. De productie steeg met 37 procent en dit jaar zou die door twee nieuwe parken nog eens met bijna de helft omhoog gaan. Toch is dat wellicht niet genoeg om onze doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen, zegt economieprofessor Johan Albrecht (UGent). 

De sector jubelt, wat denkt u erover?

 “Er zijn belangrijke investeringen in bijkomende capaciteit geweest. Een verhoogde productie is dan het logische gevolg. Natuurlijk is dit positief, maar het is niet echt jubelnieuws. Want het is wellicht niet genoeg om onze hernieuwbare energiedoelstellingen te halen voor 2020. En u weet ook wel dat de Vlaamse regering recent heeft gezegd dat we onze klimaatdoelstellingen voor 2030 ook niet makkelijk gaan halen. Als je het in deze context bekijkt, dan weet je dat er meer nodig is.” 

Voor dit jaar zou België in totaal 13 procent van zijn energie duurzaam moeten produceren. Zijn we daarnaar op weg?

“Iedereen zegt dat we dat niet halen. Een paar weken terug bleek ook nog dat de toename van het aantal windturbines op het land vrij beperkt is gebleven. In heel Vlaanderen kwamen er vorig jaar maar 25 windmolens bij. Een aantal jaar terug was men nog optimistisch over biomassacentrales. Maar er zijn twijfels over hoe duurzaam die wel zijn, omdat er mogelijk te veel bomen voor moeten gekapt worden om de houtpellets voor die centrales te produceren. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.”

Op piekdagen met veel wind stijgt de elektriciteitsproductie door windenergie nu al zo sterk dat er elektriciteit aan negatieve prijzen wordt verkocht op de groothandelsmarkten. Er is dan zoveel elektriciteit op het net, dat men er gewoon van af wil. Waartoe leidt dat? 

“Dat is een inderdaad een moeilijk verhaal. Als er nu af en toe is een negatieve prijs is, gedurende een paar uur, dan ligt niemand daarvan wakker. Maar als dat steeds meer gebeurt, dan heeft dat ook een invloed op de gemiddelde prijzen op jaarbasis. 

“Een vrij belangrijke vraag is dan in welke mate die bijkomende investeringen in zonne- of windenergie ook zullen leiden tot structurele dalingen in de groothandelsprijzen. Als die prijzen te sterk dalen, zal dat ook leiden tot minder investeringen. Want wie geld steekt in energie, wil met die investering ook geld verdienen. Vandaar denken sommigen dat investeringen in hernieuwbare energie hun eigen rendement opeten. 

“Anderzijds is het nog steeds mogelijk dat de prijs stijgt, omdat we steeds meer elektriciteit nodig hebben en er minder fossiele en nucleaire capaciteit is.” 

Professor Johan Albrecht (UGent). Beeld ID/Steven Richardson
Professor Johan Albrecht (UGent).Beeld ID/Steven Richardson

Wat is het gevolg van lagere groothandelsprijzen? 

“Lage prijsverwachtingen maken het noodzakelijk om investeringen te ondersteunen via subsidies. Als we in België alle kerncentrales willen sluiten, dan zullen er gascentrales nodig zijn om genoeg capaciteit te leveren. Maar als we die centrales willen bouwen, vragen investeerders zich natuurlijk ook af of dat wel op een rendabele manier kan.

“Wat ik wil zeggen is dat we ook andere centrales nodig hebben, die energie kunnen opwekken, wanneer de productie uit wind of zon niet voldoende is. Maar investeren in hernieuwbare energie, roept dus ook vragen op. Een enkele technologie brengt nooit de oplossing. We moeten kijken naar alle technologieën samen in het globale systeem.” 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234