Zondag 17/01/2021

Update

Record: de 17de sneeuwdag van het seizoen

Beeld BELGA

Deze winter is records aan het breken. Het is al de 17de sneeuwdag van het seizoen, en dat is uitzonderlijk. Niet alleen viel er nog nooit eerder zo vroeg op het jaar zoveel sneeuw, we breken we daardoor ook het record van 1945, toen er 16 sneeuwdagen werden geteld. En het is nog niet gedaan, want vanavond en vannacht trekt een nieuwe sneeuwzone vanuit Frankrijk over het land. Tot vrijdag blijven de temperaturen wellicht negatief. Stilaan kunnen we beginnen dromen van een witte kerst.

Maar ook de nadelen van het winterweer laten zich voelen. De bussen van De Lijn en vele vluchten hebben vertraging, en ook op secundaire wegen is het moeilijk rijden. Frankrijk heeft zwaar vrachtverkeer verboden, en KLM vraagt alle reizigers wiens ticket niet werd omgeboekt huiswaarts te keren.

Vijf tot tien centimeter verse sneeuw
Weervrouw Sabine Hagedoren verwacht de komende uren vijf tot tien centimeter verse sneeuw. De nieuwe sneeuwval in ons land zal opnieuw voor gladde wegen zorgen, vooral op de lokale wegen.

Bovendien is er zouttekort waardoor er in verschillende gemeenten enkel nog op de hoofdwegen gestrooid wordt. Zware ongevallen zijn er nog niet gemeld, wel enkele slippartijen.

Over de taalgrens verwachtten ze 20 tot 30 centimeter, doordat de storing uit Frankrijk een storing uit Luxemburg zal ontmoeten. De fase van vooralarm wordt afgekondigd.

Op- en afritten
De strooidiensten blijven vanavond en vannacht paraat om te strooien en sneeuw te ruimen om de wegen zo berijdbaar mogelijk te houden. Er wordt aangeraden om de verplaatsingen tot het absolute minimum te beperken.

Er wordt gewaarschuwd dat het ook in sneeuwvrije zones glad kan zijn, vooral op op- en afritten en ter hoogte van bruggen. De bestuurders wordt gevraagd om de snelheid tijdig te matigen bij het oprijden of verlaten van de snelwegen."

Snelheidsbeperkingen
Op de meeste snelwegen en gewestwegen is de rechterrijstrook intussen wel berrijdbaar. Op sommige plaatsen is de linkerrijstrook afgesloten, terwijl op andere wegen een snelheidsbeperking is ingevoerd.

Vertragingen bij De Lijn
De sneeuwval zorgt ook al een hele dag voor vertragingen bij het openbaar vervoer. De bussen van De Lijn rijden in heel Vlaanderen met vertraging. De grootste problemen doen zich voor in het Waasland, met vertragingen van 30 tot 45 minuten.

Ook in Limburg, de stad Antwerpen en de regio Mechelen zijn er fikse vertragingen. In Vlaams-Brabant volgen de bussen intussen wel weer hun normale route.

De trams van De Lijn rijden wel grotendeels normaal, dankzij de inzet van sneeuwtrams om de bovenleidingen vrij te houden. In Knokke konden een paar kusttrams niet uitrijden.

Vertragingen op het spoor
Op het spoor zijn er problemen op de lijn Antwerpen-Brussel door enkele defecte treinen. Hier en daar kunnen er ook vertragingen zijn. Ook de Thalys-en Eurostartreinen rijden met een vertraging van een uur of meer.

Brussels Airport

Op Brussels Airport lopen heel wat vluchten vertraging op omdat vliegtuigen ontijzeld moeten worden, maar de luchthaven is wel normaal in gebruik. De vertragingen kunnen oplopen tot drie uur. Ook op de luchthaven van Charleroi vertrekken de vluchten tot een uur later dan gepland.

Buitenlandse luchthavens
Er kunnen ook annuleringen zijn door problemen op buitenlandse luchthavens. Onder meer richting Londen (waar Heathrow gesloten is), Schiphol en München zijn er vluchten afgelast.

Vliegmaatschappij KLM vraagt de reizigers wiens ticket niet werd omgeboekt om naar huis te keren. Gehoopt wordt dat de wachtrijen zo verminderen. Tegelijk wordt gevraagd aan reizigers die nog moeten vertrekken om niet naar de luchthaven af te zakken als hun vlucht werd geannuleerd.

Die vraag werd goed opgevolgd, waardoor 'maar' 500 tot 1.000 mensen de nacht op Schiphol moeten doorbrengen.

Afleiding naar Zaventem
Door de sluiting van luchthavens en capaciteitsproblemen op luchthavens in buurlanden, zijn zestien vluchten naar Brussels Airport afgeleid. Het gaat voornamelijk om langeafstandsvluchten.

De nacht op Zaventem
Drie- tot vierduizend mensen zullen daardoor de nacht moeten doorbrengen op de luchthaven. Vooral omdat Zaventem vluchten opving met als eindbestemming Londen. Dat is buiten de Schengenzone, wat betekent dat niet alle passagiers een visum hebben voor ons land.

Brussels Airport heeft al gevraagd om geen verdere vluchten naar Zaventem af te leiden. Het Rode Kruis, de brandweer en het luchthavenpersoneel zijn bezig om bedjes en slaapplaatsen te voorzien.

Hij raadt passagiers aan op de website te controleren of hun vlucht doorgaat en indien nodig contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Zaventem wendt zich tot Twitter en Facebook om te communiceren met de reizigers.

Vrachtverkeer verboden in Frankrijk
Frankrijk heeft door het sneeuwweer besloten om alle vrachtverkeer op de snelwegen te verbieden. Dat geldt voor de A25, A26 en A29 en de dwarsende wegen naar de vallei van de Seine. De grensovergang op de E17 in Rekkem is sinds 14 uur vanmiddag dan ook gesloten voor vrachtwagens boven 7,5 ton.

(belga/ka/ep/edp)

Beeld BELGA
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Beeld BELGA
Beeld AP
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234