Donderdag 21/01/2021

Nederland

Reclamecampagne zet kwaad bloed: Protestantse Kerk in Nederland beschuldigd van blasfemie

Een fragment uit een van de spotjes.Beeld rv

In Nederland heeft een reclamecampagne van de Protestantse hulpstichting Kerk in Actie een godsdienstrel veroorzaakt. In de spotjes, die in primetime uitgezonden worden op tv, scheuren gelovigen een afbeelding van Jezus aan stukken. Blasfemie, luidt het vanuit katholieke hoek. Maar ook in eigen rangen klinkt er kritiek.

De spotjes van Kerk in Actie worden al ruim een week uitgezonden op de Nederlandse openbare omroep. Te zien is hoe Jezus, groot afgebeeld, in stukken wordt gescheurd. In één versie dwarrelen de snippers neer in een sloppenwijk in Colombia. "Jezus deelde zijn leven. Daarom geloven wij in delen", klinkt het.

De spotjes lokten meteen verontwaardigde reacties uit van televisiekijkers. Volgens Maurits van Stuijvenberg, voorlichter van Kerk in Actie, zijn ze dan ook niet bedoeld om de kijker een fijn gevoel te geven maar om het belang van delen te benadrukken. Het verscheuren van de beeltenis van Jezus beeldt het Bijbelse verhaal uit waarin Christus stierf voor de mensheid, zei hij aan De Volkskrant. "Hoe hij voor ons stierf is het ultieme voorbeeld van delen."

Niet alleen bij de stichting zelf stond de telefoon roodgloeiend, ook bij de Reclame Code Commissie kwamen meerdere klachten binnen. Excuses zouden er niet komen, voegde van Stuijvenberg eraan toe. "We blijven achter de boodschap staan." 

"Oecumenische slag in het gezicht"

Een week nadat de eerste spotjes werden uitgezonden, is de storm nog niet gaan liggen. Jan-Willem Wits, gewezen woordvoerder van de rooms-katholieke bisschoppenconferentie, spreekt in het Nederlands Dagblad van een "oecumenische slag in het gezicht". 

Het verscheuren van een afbeelding van Jezus is volgens hem niet alleen een "daad van agressie tegen oosters-orthodoxen en veel westerse katholieken". Het is bovendien "niet uit te leggen aan de christenen in het Midden-Oosten die iedere dag worden geconfronteerd met geweld tegen alles wat voor hen heilig is".

Volgens Wits toont de diaconale tak van de Protestantse Kerk in Nederland een vernietigingsdrift "die je doorgaans alleen bij IS en andere christenhaters ziet. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig."

Maar ook van binnenuit klinkt er kritiek, meer bepaald van de orthodoxe flank van de Protestantse Kerk. "Als je iemands beeltenis verscheurt, wat voor signaal geef je dan?", vraagt Jan van der Graaf, gewezen voorzitter van de Gereformeerde Bond.

Volgens de protestantse leer is God niet te vinden in beelden, zoals de rooms-katholieke kerk stelt. "Maar als je Jezus afbeeldt, doe het dan respectvol", vindt van der Graaf.

"21ste-eeuwse beeldenstorm"

Communicatiebureau Frivista, dat de spots bedacht, zegt "een oeh-ah-effect" te willen bereiken. "De eerste spot moest schuren, bij de tweede spot geven we uitleg", zegt Folkert Rinkema aan De Volkskrant. In dat tweede deel belanden de verscheurde stukken op een kaart met verschillende hulpbehoevende landen.

Maar Kerk in Actie ging zelfs nog verder. Vorige week ontvingen verschillende predikanten een envelop met daarin de verscheurde Christus. "Ik begreep er niets van", reageert dominee Guus Fröberg, een van de ontvangers. "Ik sta achter het ideaal van delen, maar daar heeft het verscheuren van Jezus niets mee te maken. Dit is een ludieke, 21ste-eeuwse beeldenstorm."

De Reclame Code Commissie velt morgen een oordeel over de klachten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234