Vrijdag 26/02/2021

Rechtszaken weg uit slecht beveiligd justitiepaleis

De ministers van Financiën en Justitie, Didier Reynders (MR) en Stefaan De Clerck (CD&V), moeten zo snel mogelijk een nieuwe locatie vinden voor het Brusselse justitiepaleis. Het huidige gebouw beter beveiligen blijkt immers een te dure operatie te zijn, die ook moeilijk ligt voor Monumenten en Landschappen en bovendien niet voldoende garanties biedt voor de veiligheid.

Ministerraad verplicht De Clerck alternatief te zoeken voor Brussels gerechtsgebouw

BRUSSEL

De Clercks zogeheten ‘box in the box’-plan - de inrichting van een beveiligde ruimte in het paleis - wordt dus definitief naar de prullenmand verwezen. ‘Wel is het de bedoeling om de strafrechtbanken in de onmiddellijke omgeving te huisvesten en zo een ‘Campus Poelaert’ te creëren.’ Voor de nieuwe bestemming van het justitiepaleis zal in het najaar een internationale ideeën-wedstrijd worden uitgeschreven.

Dat de beveiliging van het Brusselse justitiepaleis te wensen over laat, werd afgelopen zomer opnieuw pijnlijk duidelijk toen drie gangsters erin slaagden uit een zittingszaal te vluchten met de hulp van twee zwaarbewapende kompanen. De drieste ontsnapping veroorzaakte een golf van kritiek op de mastodont van het Poelaertplein, die de bijnaam ‘kaas met gaten’ kreeg.

Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) beloofde drastische maatregelen, maar een verhuis van het justitiepaleis naar een ander gebouw zag hij niet zitten. “Het huidige justitiepaleis is een uitzonderlijk gebouw dat je niet zomaar kunt isoleren van zijn gerechtelijke functie”, klonk het in augustus 2009. De Clerck stak zijn voorkeur voor een box in the box niet onder stoelen of banken.

Nog geen jaar later moet hij noodgedwongen inbinden: de ministerraad besliste eind vorige week dat De Clerck en zijn collega van Financiën Didier Reynders (MR) op zoek moeten gaan naar alternatieven. Zo snel mogelijk. “De box in the box-piste wordt inderdaad verlaten”, geeft de CD&V-minister toe. Daarvoor zijn drie redenen: de enorme kostprijs, de grote impact op het beschermde gebouw - wat een struikelblok voor Monumenten en Landschappen zou kunnen zijn - en het feit dat de veiligheid ook met dit voorstel niet gegarandeerd zou kunnen worden.

Er is evenwel nog geen definitieve knoop doorgehakt, beklemtoont de minister. “Ironisch genoeg zijn alle ‘zachte zittingen’ al uit het justitiepaleis gehaald. Alleen de strafrechtbanken zijn er nog, en daar stelt zich nu net het probleem van de beveiliging.”

Waar ze ook terecht komen, de strafrechtbanken zullen hoe dan ook in de buurt van het Poelaertplein liggen, verzekeren de betrokken excellenties. Bedoeling is om een ‘Campus Poelaert’ te creëren, waarbij alle gerechtelijke diensten gecentraliseerd worden rond het bekende plein dat de bovenstad met de Marollen verbindt. Dat zal nog een hele denkoefening worden, want veel geschikte gebouwen staan er niet leeg rondom het Poelaertplein.

Ondanks de waarschijnlijke verhuis worden de geplande kortetermijnmaatregelen onverkort doorgevoerd. “In mei zullen er een tachtigtal bewakingscamera’s operationeel zijn, tegen oktober zullen vier zittingszalen en twee raadkamers extra beveiligd worden. Er komen nieuwe deuren en poorten met een badgesysteem, en alles wordt gestroomlijnd via een nieuwe controlekamer”, verduidelijkt Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie der Gebouwen (RdG). Het kostenplaatje voor die tweede fase wordt geraamd op 580.933 euro.

Op lange termijn dreigt die investering echter een maat voor niets te worden, want de enige functies die overblijven in het justitiepaleis behoeven geen zware beveiliging. “Niets doen is geen optie”, reageert Vanderborght. “Een eventuele verhuis zal nog enkele jaren op zich laten wachten, terwijl wij in real time moeten werken.”

De toekomst van het justitiepaleis is nog een vraagteken. Voorlopig gaat men uit van een dubbele functie: enkele gerechtelijke diensten en daarnaast conferentie- of vormingszalen. De regering zal tijdens het Belgisch EU-voorzitterschap een internationale ideeënwedstrijd lanceren voor de “landschappelijke en stedelijke inrichting” van het gebouw.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234