Woensdag 20/10/2021

Rechtszaak Gellingen verdaagd naar 15 juni

Meteen na de start van het langverwachte proces over de gasramp in Gellingen is de zaak uitgesteld tot 15 juni. De voorzitter van de rechtbank wil de partijen die te elfder ure zijn gedagvaard de kans geven het 40.000 pagina’s tellende onderzoeksdossier te bestuderen.

undefined

In januari verwees de raadkamer van Doornik veertien natuurlijke personen en rechtspersonen naar de correctionele rechtbank. Zowel de beklaagden als de burgerlijke partijen besloten daarop vijf andere partijen, ook natuurlijke personen en rechtspersonen, rechtstreeks te dagvaarden. De betekening van die dagvaarding gebeurde pas op 12 mei, wat de advocaten van de vijf partijen weinig tijd liet om het onderzoeksdossier door te nemen.“Het lijkt me gegrond uitstel te vragen”, zei de raadsvrouw van SA Colas Belgium, een van de vijf extra partijen. De advocate vroeg drie weken. Het openbaar ministerie antwoordde dat één dag uitstel wel voldoende was, wat op applaus werd onthaald van de zowat 80 slachtoffers en hun naasten die in de rechtszaal hadden plaatsgenomen.De voorzitter van de rechtbank, die vanwege de omvang van het proces uitzonderlijk zitting houdt in het complex Tournai Expo, stelde dat hij geen bezwaar ziet in een uitstel van drie weken, tot 15 juni dus. De magistraat benadrukte dat de datum van het vonnis niet in het gedrang komt.Vijf jaar geleden, op 30 juli 2004, vielen bij een explosie van een gaspijpleiding van Fluxys op het industrieterrein van Gellingen 24 doden en 132 gewonden. De ontploffing gebeurde op de site van het bedrijf Diamant Boart, nu Husqvarna. Het bedrijf wilde zijn activiteiten verhuizen van Brussel naar Gellingen, wat de bouw van een nieuwe fabriekseenheid vereiste. De bouw gebeurde op een terrein waaronder verschillende hogedrukleidingen van gasnetbeheerder Fluxys liepen.Het gerechtelijk onderzoek bracht een reeks fouten aan het licht. Zo werd ondermeer aangetoond dat een werfmachine al in juni 2004 de ondergrondse gasleiding had beschadigd. Het incident werd gesignaleerd, maar niet opgevolgd. Bovendien werden op de dag zelf de hulpdiensten veel te laat opgeroepen. Pas anderhalf uur nadat de gasreuk was waargenomen, kwam er een telefoontje binnen bij de politie.De slachtoffers kregen eerder al voorschotten uitbetaald, maar onlangs bereikten de verzekeringsmaatschappijen een akkoord om de schade buitengerechtelijk en dus sneller aan de slachtoffers en hun nabestaanden over te maken. (SS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234