Donderdag 24/10/2019

Rechtstreekse dagvaarding Dexia in proces L&H niet toelaatbaar

Beeld UNKNOWN

De rechtstreekse dagvaarding van Dexia door enkele leden van Spaarverlies is niet toelaatbaar. Dat heeft het Hof van Beroep in Gent vandaag gesteld in een tussenarrest. Ook Deminor had zich bij de vraag van Spaarverlies aangesloten. Voor Dexia was het arrest belangrijk omdat het haar verdedigingsstrategie ingrijpend zou wijzigen.

Bedoeling van de rechtstreekse dagvaarding was om de bank, als werkgever van beklaagde Geert Dauwe, te laten betalen voor de schade die de werknemer mogelijk had aangericht in het L&H-dossier en dat in de periode voor 1 juli 1999. Op die datum werd de wet van kracht voor aansprakelijkheid van rechtspersonen. Artesia (Dexia) moet zich op het proces slechts verantwoorden voor feiten na 1 juli 1999.

Volgens het Hof gebeurde de dagvaarding in deze bijzondere procedure laattijdig, omdat een groot aantal procedurele argumenten al zijn beslecht einde juni met een tussenarrest. Woordvoerder Hendrik Boonen van Spaarverlies kondigde al aan om naar Cassatie te stappen tegen het arrest.

Informaticabestanden

In een tweede zaak trok Dexia aan het kortste eind. De bank had de inzage gevraagd in informaticabestanden die onderzoeksrechter Vulsteke in beslag had genomen bij huiszoekingen bij L&H-revisor KPMG. Er volgde een selectie van die bestanden om te vermijden dat gegevens van andere bedrijven die vallen onder het beroepsgeheim van de revisor, in het gerechtelijk dossier van L&H zouden belanden.

Het Hof stelde dat die selectie inderdaad nog "onzuivere gegevens" bevatte die vallen onder het beroepsgeheim van KPMG. De enige oplossing is om de bestanden uit te printen en handmatig te selecteren. "Dat is volkomen onbegonnen werk en zou het recht van elke beklaagde schenden voor een proces binnen een redelijke termijn", aldus raadsheer Janssens. De informaticabestanden die in beslag werden genomen, worden nu aan KPMG teruggegeven. "De rechten van verdediging zijn door deze beslissing geschonden", reageerde woordvoerder Moniek Delvou van Dexia na afloop. De bank wilde nagaan of er geen elementen à décharge te vinden waren in de bestanden. De bank en haar advocaten overwegen of ze naar Cassatie trekken.

Voormalig CEO Gaston Bastiaens en zijn raadslieden krijgen van het Hof de kans om (tegen betaling) een kopie te nemen van de serverbestanden die bij L&H in beslag werden genomen. Een hoogleraar informatica zal de griffie van het Hof daarin assisteren. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234