Zaterdag 08/05/2021

Opinie

Rechts verarmingsbeleid biedt weinig toekomstperspectief voor wie met werken zijn brood moet verdienen

Arbeiders in de haven van Antwerpen. Beeld BELGA
Arbeiders in de haven van Antwerpen.Beeld BELGA

Ivan Victor is voorzitter van de Belgische Transportarbeidersbond BTB/ABVV

Eigenlijk was er nauwelijks vakbondsmobilisatie nodig om op donderdag 6 november meer dan 120.000 manifestanten op de been te krijgen tussen de Brusselse noord zuid-verbinding. Geen louter klassieke vakbondsmanifestatie maar een decennia lang ongezien breed gedragen verzet tegen een rechts verarmingsbeleid zonder toekomstperspectief voor al wie met werken zijn brood moet verdienen, en een beloningsbeleid voor de elite die haar welstand steeds maar ziet groeien uit vermogensopbrengsten.

Een meer succesvolle aanzet tot een in de tijd gespreid ruim actieplan om deze regering tot inkeer te brengen kon het gemeenschappelijk vakbondsfront zich allicht niet indenken, ware het niet dat een kleine groep na ontbinding van de betoging en buiten het uitgestippelde parcours, een verwerpelijk en driest scenario heeft uitgerold dat allerminst deel uitmaakt van om het even welk vakbondsinstrumentarium en waarvoor geen enkel excuus voldoende zwaar weegt om dit te vergoelijken.

Bliksemafleider

Bijzonder pijnlijk overigens voor de gewonde politiemensen in opdracht, voor de eigenaars van beschadigde voertuigen en eigenaars van beschadigde panden die geen enkele verantwoordelijkheid dragen voor het regeerakkoord, en aan wie we namens de herrieschoppers plaatsvervangende verontschuldigingen aanbieden.

Maar ook betreurenswaardig voor de 120.000 manifestanten die op een ordentelijke wijze hun bekommernissen voor hun toekomst en deze van hun kinderen en kleinkinderen zijn komen uiten en die het verdienen dat de regering hen onverwijld duidelijk maakt hoe ze haar onredelijke en totaal onevenwichtige plannen op een billijke manier zal bijsturen.

De incidenten zijn uiteraard de welkome bliksemafleider bij uitstek voor de regering om de solidaire luide roep te negeren die uitgaat van zowat alle werknemers in dit land om de rijken mee de factuur te laten betalen.Net zoals de verantwoordelijkheid van de vakbond t.a.v. het gerecht in vraag te stellen. Alsof de voorzitter van een voetbalploeg die niet in staat is om op elke relschopper na de match een naam te plakken, beschuldigd kan worden van tegenwerking van het gerecht.

Schaduwpremier

De eerlijkheid komt in het gedrang als de burgemeester van Antwerpen en schaduwpremier de BTB verwijt niet te willen praten ter voorbereiding van 24 november terwijl er tot op heden vanuit het stadhuis geen enkele uitnodiging is vertrokken en de vakbonden reeds in contact zijn met de Antwerpse politie om de dag in goede banen te leiden. Als de Antwerpse burgemeester blijft spreken van een gewapende betoging terwijl het over een 'regionale algemene staking in gemeenschappelijk vakbondsfront' gaat -waarvoor naar alle verwachting ook in de havens de ordewoorden ruim zullen worden opgevolgd- blijkt dat de dialoogbereidheid ver zoek is.

Provocerende uitlatingen van de Antwerpse burgemeester als zou hij zich niet laten intimideren door dokwerkers en de aankondiging dat de dokwerkers op warm onthaal kunnen rekenen zijn niet van die aard om in het algemeen belang een serene verhouding op te bouwen.
Havenarbeiders zijn harde werkers die een risicovol beroep uitoefenen en onze havens tot de meest performante van de wereld hebben gemaakt en bovendien welvaart creëren voor de ganse gemeenschap.

De Wet Major

Jaarlijks vallen er in de havens dodelijke slachtoffers ingevolge een arbeidsongeval. Zij maken zich terecht zorgen om hun toekomst. De lopende Europese ingebrekestelling van de Wet Major waartegen de vorige minister van werk De Coninck terecht verzet heeft aangetekend, de verklaringen van De Wever dat de Wet Major en de Codex van de Haven arbeidsvernietigend zijn en het huidig regeerakkoord dat stelt "dat het stelsel van de havenarbeid zal worden gemoderniseerd" zijn tot op heden zonder enige reactie door de huidige minister van Arbeid gebleven.

Een bevrijdend signaal van de regering dat ze zich zal verweren tegen Europa en niet zal helpen bij de ontmanteling van de Wet Major zou daarom een positief signaal betekenen en het beste middel om de stakingen van 24 november, 1-8 en 15 december integer te laten verlopen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234