Zondag 17/01/2021

'Rechts na-apen is geen oplossing'

Is de sp.a effectief te soft geweest in het vreemdelingendebat? Voorzitter John Crombez slaat een mea culpa. Hij kiest voor de harde aanpak, maar stoot meteen op weerstand. 'Over wie heeft hij het?'

Neen, de sp.a is geen bende naïevelingen en kan ook streng zijn in het migratiedebat. Dat is, kort door de bocht, het punt dat voorzitter John Crombez wilde maken. Ja, links is te soft geweest in het verleden en verbloemde al te vaak de problemen met de integratie, zegt hij in een interview met De Standaard. Daarom moet zijn partij hard durven te zijn in de strijd tegen het terrorisme. Ze mag bijvoorbeeld ook niet toelaten dat "een groep soms zeer jonge moslims verkondigen wat de norm moet zijn".

Het interview valt moeilijk bij heel wat sp.a'ers. "De voorzitter is natuurlijk vrij om zijn mening te verkondigen, maar of die ook gedragen is door de partij, is een andere vraag", zegt Mohammed Ridouani, schepen in Leuven en aangewezen als opvolger van burgemeester Louis Tobback.

Flinks

"Op het vlak van veiligheid sta ik 200 procent achter Johns harde aanpak, dat is ook de lijn afgesproken op ons congres", zegt Ridouani. "Maar als hij het heeft over integratie, dan legt hij te veel de nadruk op de problemen van een kleine groep. De stoere taal van rechts na-apen is niet de oplossing. Van een sp.a-voorzitter verwacht ik een verbindend verhaal, als tegengewicht voor het cynisme en de polarisering op rechts. Over zo'n pertinent thema had hij beter intern afgestemd."

Hans Bonte, Kamerlid voor sp.a en als burgemeester van Vilvoorde gespecialiseerd in de strijd tegen de radicalisering, treedt Ridouani bij. "Je moet inderdaad de problemen benoemen, maar je moet tegelijk ook oplossingen aanreiken. Waar zijn die? Het bestrijden van ongelijkheid en discriminatie is de basis voor een goede integratie."

Dat Crombez bovendien mea culpa slaat over het verleden, snapt Bonte niet. "Over wie heeft hij het? Ik denk niet dat ik de zaken ooit verbloemd heb, noch mijn collega's. Ach, die zomerinterviews. Waar slaan die eigenlijk allemaal op?"

De sp.a zit al een hele tijd gewrongen in het vreemdelingendebat. Aan de ene kant is er de 'klassieke achterban' van arbeiders, die de grote groep nieuwkomers als een bedreiging ervaren. Aan de andere kant zijn er de 'progressieve intellectuelen', die verdraagzaamheid en multiculturaliteit hoog in het vaandel dragen. Socioloog en partij-ideoloog Mark Elchardus uitte zich in verschillende opiniestukken al duidelijk als voorstander van de harde, 'flinkse' lijn.

Crombez zelf zoekt sinds de start van de vluchtelingencrisis de juiste toon, met wisselend succes. Toen hij begin dit jaar in De zevende dag voluit het vluchtelingenplan van de Nederlandse socialist Diederik Samsom verdedigde, kreeg hij meteen de partijtop over zich heen. Vooral de suggestie dat hij achter pushbacks richting Turkije stond, zette kwaad bloed. Crombez moest bijsturen.

Nu lijkt hij definitief voor de lijn-Elchardus te kiezen, al brengt hij telkens meteen nuancering aan. Zo stelt hij expliciet dat "er geen probleem is met moslims" en dat het debat vaak te simplistisch wordt gevoerd. Het zijn die elementen die senator Bert Anciaux toch enigszins geruststellen. Hij schreef zelf een doctoraat over integratie, stelt zich steeds gematigd op en behoort tot de 'kosmopolitische strekking'. "Ik ben het lang niet met alles eens wat onze voorzitter zegt", verhult hij zijn irritatie niet. "Dat hij bijvoorbeeld zegt dat agenten hun wapen mee naar huis mogen nemen, daar kan ik niet bij. Ook had hij duidelijker kunnen stellen dat de partij nog steeds voor de volle 100 procent wil vasthouden aan de Conventie van Genève. Maar hij gaat wel voor een visie op de lange termijn en wil niet goedkoop scoren. Dat is positief."

Debat aanwakkeren

Om nu te zeggen dat het rommelt bij de sp.a, is overdreven. De felste reactie kwam nog van Hicham El Mzairh, districtsraadslid in Wilrijk. Die plaatste een scherpe post op Facebook. "Als sp.a een rechtse koers wil varen, dan zal het zonder mij zijn", schreef hij. Veel socialisten zijn nog op reis, anderen wensten niet te reageren.

Feit is wel dat de koerswijziging is ingezet. "Toen ik ruim een jaar geleden voorzitter werd, heb ik gezegd dat ik een aantal zaken anders ga doen", zegt Crombez zelf. "Dit is er een van. Ik ben er al een jaar mee bezig, pas nu valt het op. Alle punten die ik aanbreng, zijn ooit aan bod gekomen op het partijbureau. En oplossingen? Daar werken we in het parlement aan. Oké, ik heb de zaken scherp gesteld. Dat zal het debat aanwakkeren. Ik maak me geen zorgen. Dit is goed voor een partij als de sp.a."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234