Zaterdag 10/06/2023

Rechtervleugel Merkels CDU scheurt zich af uit onvrede over eurobeleid

Een aantal CDU-politici verlaat de regeringspartij van bondskanselier Merkel uit onvrede over haar eurobeleid. De groep voelt zich van de eigen partij vervreemd, omdat die de euro 'koste wat kost wil behouden'.

Met 'geëngageerde burgers' zetten zij een beweging op, Verkiezingsalternatief 2013. Die wil dat Duitsland zich niet langer voor de schulden van andere landen garant stelt. De beweging zegt 3.000 sympathisanten te hebben en voert besprekingen met de eurosceptische partij Freien Wählern. Die vormt momenteel de derde partij in het parlement van Beieren en doet volgend jaar aan de landelijke verkiezingen mee.

Bondskanselier Merkel zal niet direct wakker liggen van de identiteit van de vertrekkers. Tot de nieuwe beweging behoren vooral CDU'ers van de tweede garnituur, zoals de voormalig staatssecretaris en krantenuitgever Alexander Gauland, hoogleraar Bernd Lucke en middenstandsvertegenwoordiger Gerd Robanus. Tot de sympathisanten behoort wel een echte prominent, de oud-voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW, Hans-Olaf Henkel.

Verontrustend voor Merkel is wel dat binnen de rechtervleugel van haar partij het verzet zo groot is dat het tot een afscheiding leidt. De vertrekkers verwijten haar dat er binnen het CDU geen intern debat mogelijk is: kritische stemmen 'hebben geen kans om iets in beweging te krijgen', aldus Gauland tegen de Duitse krant Die Welt.

Volgens hem is de 'de stemming onder de bevolking volkomen anders' dan onder politici, maar is 'geen van de grote partijen in staat voor die stemming gevoelig te zijn'. Niet alleen de CDU, maar het gehele politieke midden inclusief SPD en Groenen, is volgens hem bang 'anti-Europees of Duits-nationalistisch over te komen'.

Zij kennen maar één antwoord op de eurocrisis en dat is 'Duitsland nog meer verplichtingen aan laten gaan'. Maar het afgeven van 'honderden miljarden' aan garanties is 'mateloos en onverantwoordelijk', aldus het manifest van de beweging. Daarin wordt de eurocrisis als 'de ernstigste crisis uit de geschiedenis van de Bondsrepubliek' aangeduid. Volgens de initiatiefnemers 'erodeert de democratie', omdat het volk niet om instemming wordt gevraagd.

Het verzet tegen 'Duitsland als betaalmeester' van de eurocrisis krijgt met de beweging nieuw elan, na het echec van vorige maand. Toen verloren 37.000 burgers hun rechtszaak bij het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe tegen het Europese noodfonds ESM. Dat was ongrondwettig, zo betoogden de klagers, maar de rechters oordeelden anders.

Het manifest beschuldigt de regering-Merkel ervan druk op het Hof te hebben uitgeoefend. In de ogen van deze euosceptici komt het ESM neer op niets minder dan een 'financiële dictatuur in Europa'.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234