Zondag 17/10/2021

Rechters spreken strengere straffen uit in beroep Gellingen

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Het hof van beroep in Bergen heeft het bedrijf Husqvarna Belgium (het voormalige Diamant Boart) in de late namiddag veroordeeld tot een "gemiddelde maar substantiële" boete voor onvrijwillige doodslag en onopzettelijke slagen en verwondingen door een gebrek aan voorzorg. Het exacte bedrag van de boete met uitstel werd niet gepreciseerd.

In tegenstelling tot de andere beklaagden die vandaag schuldig werden bevonden, kende het hof geen opschorting van de uitspraak aan het bedrijf toe. Het hof meende immers dat de firma tot op het einde "zeker was van haar gelijk".

Husqvarna Belgium "peilde nooit naar het risico dat de gasleidingen op het terrein vormden" en leek "zich er weinig over te bekommeren zich te informeren". Het hof van beroep veroordeelde het bedrijf ook voor precieze aanklachten tot twee lagere boetes.

Technische coördinator
Eerder op de dag werd Henri Capron, de technische coördinator die door de tijdelijke vereniging Jouret-Tramo belast werd met het beheer van de bouwplaats van Diamant Boart in Gellingen, ook schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag en onopzettelijke slagen en verwondingen door een gebrek aan voorzorg. In eerste aanleg werd de man vrijgesproken.

Het hof stelde echter dat Capron de last van de veroordeling niet alleen moet torsen en benadrukte dat de man nooit bewust de intentie had de veiligheid van de werknemers in gevaar te brengen.

Wel wees het hof op ernstige tekortkomingen bij het uitoefenen van zijn functie, meer bepaald op een algemene onverschilligheid voor de veiligheidsmaatregelen. Capron beheerde acht bouwplaatsen tegelijkertijd op het moment dat de nieuwe fabriek van Diamant Boart (vandaag Husqvarna Belgium) gebouwd werd.

Het hof preciseerde dat de man wekelijks de werfvergadering in Gellingen bijwoonde, maar naliet het directiecomité van Jouret-Tramo op de hoogte te brengen van de problemen. "Dat is de meest ernstige fout in het kader van zijn functie als technisch coördinator", luidde het.

Het hof kende Capron de opschorting van de uitspraak toe, net zoals het deed voor architect Erwin Persoons en veiligheidscoördinatoren Karin en Kamiel Vijverman.

Werfleider

Ook Maxence Demeuter, werfleider voor het bedrijf Jouret, werd schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag en onopzettelijke slagen en verwondingen door een gebrek aan voorzorg in het dossier van de gasramp in Gellingen. De man werd in eerste aanleg vrijgesproken.

Demeuter gaf blijk van "een bekrompen visie van zijn beroep door, net zoals anderen, informatie niet door te geven". Hij had zijn technisch overste, Henri Capron, moeten inlichten over de incidenten op de bouwplaats, zo staat in het arrest.

Het hof kende hem de opschorting van de uitspraak van de veroordeling toe, daarbij benadrukkend dat de firma Jouret, die nog steeds vertrouwen in hem heeft, hem nog in dienst heeft en hem zelfs bevorderd heeft.

Tot nu toe bevond het hof van beroep alle natuurlijke personen die terechtstonden, schuldig: de architect (die ook in eerste aanleg veroordeeld werd), de veiligheidscoördinatoren, de technisch coördinator alsook de technisch overste van Maxence Demeuter en nu ook de werfleider van Jouret. Het hof sprak daarentegen het architectenbureau A&I, het veiligheidscoördinatorenbedrijf CAD&V en de firma Tramo - de werkgever van werfleider Kristof Dewaele - vrij. (belga/dea)

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234