Zaterdag 03/12/2022

Rechterhand Abou Jahjah rekruteert militanten voor AEL in straathoekwerk

Het straathoekwerkproject Kids in Antwerpen heeft een intern onderzoek geopend naar een van zijn jongerenbegeleiders. Die organiseerde onlangs in zijn hoedanigheid als lid van de Arabisch-Europese Liga een bijeenkomst in de Kids-lokalen in Merksem, waar hij jongeren in opruiende taal toesprak en hen opriep 'de wapens op te nemen'. De lokale Kids-partners in Merksem vragen het ontslag van de betrokken begeleider en ook de Antwerpse politiek stelt zich vragen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Sue Somers

Abdellatif Ait Ahmad trad zowat een jaar geleden in dienst van de vzw Kids, kort voor Kansen in de Stad. Kids doet aan straathoekwerk in verschillende Antwerpse wijkcentra, waaronder 't Dokske in Merksem. Ait Ahmad had aanvankelijk een coördinerende functie in het Kids-secretariaat, maar een tijdje geleden gaf hij te kennen dat hij liever met jongeren zelf wilde werken. Zo kwam hij terecht in Merksem. "Hij had bij zijn indienstneming verteld dat hij lid was van de AEL", zegt An-Rose Vandewinckele, algemeen coördinator van Kids. "Die organisatie nam toen nog niet zulke uitgesproken standpunten in als nu, maar we droegen hem evengoed op dat zijn engagement bij de AEL geen invloed mocht hebben op zijn werk. Hij toonde daar toen alle begrip voor."

Toch liep het fout. Een tweetal weken geleden organiseerde Ait Ahmad op een zaterdagavond een themabijeenkomst over de AEL. "Het was een besloten vergadering", zegt Mohamed Talhaoui, die via zijn vzw Salaam betrokken is bij het Kids-project in Merksem. "Als zelforganisatie mochten we er niet bij zijn, en ook niet alle jongeren van 't Dokske waren welkom. Ait Ahmad had er precies de jongeren uitgezocht die nogal gevoelig zijn voor het discours van de AEL." Wat er precies op de vergadering gezegd is, weet Talhaoui niet, maar Ait Ahmad zou de jongeren in een nogal opruiende taal toegesproken hebben en hen opgeroepen hebben "de wapens op te nemen voor één Arabische wereld". Ait Ahmad vroeg de jongeren ook de daaropvolgende dag mee te gaan protesteren in Brussel, voor de oprichting van een Palestijnse staat en tegen de oorlog in Irak. "Hoewel de migrantenjongeren in onze wijk grotendeels van berberse afkomst zijn, zijn ze daar toch op ingegaan", weet Talhaoui. De lokale Kids-partners in Merksem, waaronder de vzw Salaam van Talhaoui, vraagt dat de betrokken jeugdbegeleider ontslagen wordt en dat Kids zich terugtrekt uit de wijk. "Voor hun komst hadden wij het straathoekwerk hier prima onder controle." Ook de politiek stelt zich vragen bij het optreden van Ait Ahmad. "Eigenlijk kan zoiets niet", vindt de Antwerpse VLD-voorzitter Ludo Van Campenhout. "Het gaat hier tenslotte nog altijd over iemand die met jongeren werkt en een belangrijke verantwoordelijkheid draagt. Bovendien spreekt hij in naam van de stad. Kids ontvangt immers stedelijke subsidies. De AEL is natuurlijk niet verboden, maar Antwerpen heeft het niet nodig met zo'n agiterende organisatie verbonden te worden. Het is hier zo al moeilijk genoeg om iedereen zijn identiteit te laten bewaren en aan de andere kant aan een integratiebeleid te werken."

Algemeen Kids-coördinator An-Rose Vandewinckele geeft toe dat Ait Ahmad een "ernstige beroepsfout" maakte. "We hebben een intern onderzoek geopend naar de man. Ondertussen mag hij geen contact hebben met de jongeren en is zijn job beperkt tot uitsluitend administratieve aangelegenheden. Of wij dit niet hadden kunnen voorzien? Ik weet het niet. De houding van de AEL is de laatste tijd steeds extremer geworden. Bovendien had Ait Ahmad ons vertrouwen nog nooit beschaamd. Het is wellicht veelzeggend dat hij uit de bocht ging toen zijn coördinator met vakantie was.

"Anderzijds is het ook zo dat heel wat jongeren waarmee wij werken, zich sterk aangesproken voelen door het discours van de AEL. Wij kunnen die organisatie niet doodzwijgen. We willen de jongeren een genuanceerd beeld meegeven van het integratiedebat."

Kids beslist eind volgende week of ze haar jeugdbegeleider Abdellatif Ait Ahmad al dan niet ontslaat.

Ludo Van Campenhout: 'Antwerpen heeft het niet nodig met zo'n agiterende organisatie verbonden te worden'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234