Donderdag 08/12/2022

OnderwijsUpdate

Rechter verwijst hoofddoekenverbod in Leuvense GO!-school naar prullenmand

null Beeld PhotoNews
Beeld PhotoNews

Een leerlinge van een Leuvense GO!-school mag wel degelijk een hoofddoek dragen op school. Dat heeft de Leuvense rechtbank van eerste aanleg beslist en wordt bevestigd door de advocate van de leerlinge. Het GO! laat weten de beslissing te aanvaarden, maar blijft het verbod hanteren. ‘Andere leerlingen mogen zich maandag dus niet met een hoofddoek op school aanbieden’, stelt de directrice.

DBA en PG

De Leuvense uitspraak is een nieuw hoofdstuk in een juridische saga. Op 1 februari 2013 droeg het GO! haar scholen op om een algemeen verbod op levensbeschouwelijke kentekens in te voeren. Daarop trokken verschillende leerlingen naar de Raad van State. Die oordeelde dat het verbod in de betreffende scholen disproportioneel was, maar het algemeen verbod binnen het GO! bleef wel overeind.

Vervolgens trokken leerlingen uit Maasmechelen naar de burgerlijke rechtbank van Tongeren. Die oordeelde dat het verbod een schending van de godsdienstvrijheid betekent. Tegen die uitspraak ging het GO! in beroep.

Met de nieuwe uitspraak van de Leuvense rechter is het stilaan de vraag hoe lang het GO! het verbod nog kan handhaven.

“Verbod is niet gerechtvaardigd”

“De rechter oordeelde dat er geen specifieke omstandigheden zijn die het hoofddoekenverbod op de Leuvense school verrechtvaardigen. Dat geldt ook voor het algemeen verbod van het gemeenschapsonderwijs.” Dat zegt Evelyne Maes, advocate van het meisje van de Leuvense school, in een reactie bij Belga.

“In de motivering volgde de rechter de eerdere uitspraken van de rechtbank van eerste aanleg in Tongeren en van de Raad van State”, stelt Maes. “Er zijn geen omstandigheden die het hoofddoekenverbod rechtvaardigen. Dat geldt zowel specifiek, voor die lokale middelbare school in Leuven, als voor het algemene verbod van het gemeenschapsonderwijs van de Vlaamse overheid.”

“Als de middelbare school in kwestie het verbod op levensbeschouwelijke kentekens gewoon oplegt om de bepaling van het GO! onderwijs te volgen, is dat een onevenredige maatregel. Het bewuste artikel van het schoolreglement is door deze uitspraak buiten toepassing”, stelt Maes.

Het vonnis van de burgerlijke rechtbank in Leuven is onmiddellijk uitvoerbaar. “Vanaf het moment dat het vonnis betekend is, wordt het hoofddoekenverbod opgeheven. Het meisje dat naar de rechter stapte, mag maandag met een hoofddoek naar school.”

Verbod enkel opgeheven voor betrokken leerlinge

Het verbod op het dragen van een hoofddoek op de Leuvense middelbare school wordt vanaf maandag alleen opgeheven voor de 17-jarige leerlinge die haar slag thuishaalde bij de burgerlijke rechtbank. Dat zegt de algemeen directrice van de betrokken scholengroep Huis 11.

Atheneum De Ring maakt deel uit van de Go! Scholengroep Leuven-Tienen-Landen Huis 11 in Kessel-Lo, deelgemeente van Leuven. Algemeen directrice Kaat Vandensavel wenste niet namens de scholengroep te reageren op het vonnis. Wel stelde ze dat het schoolreglement over het verbod op levensbeschouwelijke kentekens alleen buiten toepassing wordt voor de betrokken leerlinge. “Andere leerlingen mogen zich maandag dus niet met een hoofddoek op school aanbieden”, stelt de directrice.

Niets belet de andere leerlingen van de Leuvense school om nu ook zelf naar de rechter te stappen.

N-VA wil decretale verankering neutraliteit onderwijs

Lorin Parys (N-VA), fractieleider van oppositiepartij N-VA in de Leuvense gemeenteraad, wil een decretale regeling voor het officieel onderwijs dat het dragen van levensbeschouwelijke kentekens verbiedt.

Parys is van oordeel dat de neutraliteit van het officieel onderwijs gevrijwaard dient te worden en betreurt daarom het Leuvense vonnis. “Momenteel wordt deze materie in het Gemeenschapsonderwijs geregeld door een schoolreglement en een omzendbrief naar scholen, waardoor elke leerling zijn schoolreglement apart kan aanvechten. Om de neutraliteit effectief te garanderen is het nodig dat dit verbod decretaal verankerd wordt”, aldus Parys, die tevens ondervoorzitter is van N-VA.

Unia: “GO! kan deze uitspraak niet negeren”

Het gemeenschapsonderwijs (GO! ) kan de uitspraak van de rechtbank in Leuven over het hoofddoekenverbod niet negeren. Dat vindt gelijkekansencentrum Unia. “Tijd om rond de tafel te zitten en constructieve plannen te smeden.”

Unia wijst er op dat er in het verleden al rechtszaken zijn geweest tegen het algemene verbod op religieuze tekens in GO! -scholen. “Al in 2014 vernietigde de Raad van State het verbod in twee scholen. Omdat een algemene ban op religieuze tekens niet rijmt met de godsdienstvrijheid”, zegt de organisatie.

Unia roept dan ook op om het algemene verbod op te heffen en vraagt het gemeenschapsonderwijs om het debat over levensbeschouwelijke diversiteit fundamenteler te voeren. Het gelijkekansencentrum biedt daarbij hulp aan.

“Door het debat uit de weg te gaan, beland je telkens weer in een conflict”, zegt directrice Els Keytsman. “Die energie kan je beter steken in het creëren van een kader waarbij het omgaan met religieuze diversiteit centraal staat. Unia heeft ervaring met het begeleiden van grote werkgevers en organisaties in een traject over het thema.”

Ook de Vlaamse Scholierenkoepel, die leerlingen uit het middelbaar vertegenwoordigt, is blij met de uitspraak. “Een verbod moet de laatste optie zijn”, vindt de koepel.

De Vlaamse Scholierenkoepel is tevreden dat het meisje naar haar vertrouwde school kan gaan. “Het is waanzin dat je als leerling je school moet aanklagen om het over een regel te hebben die ervoor zorgt dat je jezelf niet kan zijn”, zegt ondervoorzitter Lander Huyck. “De school moest het verbod invoeren van het GO! , waardoor elk gesprek onmogelijk werd.”

VSK zegt geen voorstander te zijn van een algemeen verbod. “Schoolregels maak je best samen met leerlingen en kunnen dus verschillen van school tot school. Een verbod moet de laatste optie zijn.

In zijn startnota pleitte Vlaams informateur Bart De Wever ervoor om ook in de scholen van het officieel onderwijs een verbod op levensbeschouwelijke tekens in te voeren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234