Zondag 26/09/2021

Rechter veroordeelt ouders wegens geweigerd poliovaccin

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft Ruben Cools en Nele De Baets uit Kuringen veroordeeld tot elk een geldboete van 130 euro of een vervangende gevangenisstraf van acht dagen. Tussen 2001 en 2004 weigerden ze hun twee dochtertjes te laten inenten tegen polio. 'De natuur moet haar gang maar gaan', vond de moeder.

Brussel

Eigen berichtgeving

In België is geen enkele inenting verplicht, behalve die tegen polio. De antistof moet drie keer worden toegediend bij baby's tussen de tweede en de achttiende maand. Doorgaans wordt de stof vier keer ingespoten omdat het antigen in een combinatievaccin zit, waarmee baby's ook worden ingeënt tegen difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B en pneumokokken. "In zo'n combinatievaccin zitten zeker vijftien verschillende antigenen", zegt de Hasseltse huisdokter Kris Gaublomme. "Dan is het niet abnormaal dat kinderen daarop reageren."

Dat is precies wat gebeurde bij het oudste dochtertje van het Limburgse koppel. Toen het meisje in 2001 haar eerste combinatievaccin toegediend kreeg, was ze een week van de kaart. Ze had last van hoge temperaturen, huilbuien en paniekaanvallen. Toen de ouders zich dan begonnen te informeren ontdekten ze dat een poliovaccin niet risicoloos is. Omdat de ziekte in onze contreien sinds 1989 is uitgeroeid besloten de ouders de vaccinaties stop te zetten en ook hun tweede dochter de inentingen te besparen.

Ruben Cools en Nele De Baets zijn niet de enigen die weigeren hun kinderen te laten inenten tegen polio. De voorbije jaren zijn al verschillende ouders veroordeeld voor de weigering van het vaccin. Inenting tegen polio is in België sinds 1967 bij wet verplicht, tenzij de ouders een medische tegenindicatie kunnen voorleggen. Dat was bij het Hasseltse koppel niet het geval. Voor de rechtbank stelden ze wel dat het risico op nadelen door vaccinatie groter is dan het risico polio te krijgen. "De natuur moet haar gang maar gaan", verklaarde de moeder tijdens de debatten.

"In Europa is het risico op infectie inderdaad nul", bevestigt de Hasseltse huisdokter Kris Gaublomme. Hij stond de ouders bij tijdens de gerechtelijke procedure, maar werd door de rechter slechts kort gehoord. "Hij vond het te technisch. Maar je hoeft maar te kijken naar onze buurlanden: in Groot-Brittannië of Duitsland is de inenting niet verplicht en toch zijn er geen hogere cijfers voor polio. In Nederland zijn er wel een paar epidemieën geweest, onder andere in 1978. Maar die hadden alles te maken met het geïsoleerde bestaan van een sekte. Bovendien is achteraf gebleken dat zeker 400.000 mensen die buiten de sekte leefden en eveneens niet gevaccineerd waren nooit problemen hebben gehad."

Het Hasseltse ouderpaar maakt geen deel uit van een sekte. Ze verklaarden hun beslissing te hebben genomen puur op de informatie die ze hadden verzameld. Ze zijn ook geen tegenstanders van de klassieke geneeskunde.

Kind en Gezin blijft erbij dat een poliovaccin nuttig is en dat ouders een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Volgens Kind en Gezin is het precies dankzij vaccinatieprogramma's dat polio op het punt staat wereldwijd te worden uitgeroeid. Nu stoppen met inenten betekent volgens de organisatie vrijwel zeker een nieuwe opstoot.

(SS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234