Maandag 12/04/2021

Rechter vernietigt controversiële huiszoekingen bij kardinaal Danneels

Nadat dat eerder gebeurde met de huiszoekingen bij de commissie-Adriaenssens heeft het Brusselse gerecht nu ook de huiszoekingen bij kardinaal Danneels nietig verklaard.

De nietigverklaring geldt voor de huiszoekingen die gebeurden in de privéwoning van de kardinaal en in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen. De uitspraak van de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) betekent dat alle documenten die onderzoeksrechter Wim De Troy op beide plekken in beslag liet nemen, terug naar hun eigenaar moeten. De reden voor de nietigverklaring is dat De Troy tijdens de huiszoekingen zijn saisine overschreed, zegt Fernand Keuleneer, de advocaat van kardinaal Danneels.

"De Troy had alleen een mandaat om een huiszoeking te doen in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal", zegt Keuleneer. "Dat mandaat was afgeleverd nadat Godelieve Halsberghe, de magistrate die Peter Adriaenssens voorging als voorzitter van de commissie, die klachten behandelde over pedofilie in de kerk, tijdens een rondleiding in de kathedraal had gehoord dat in de crypte pedofiliedossiers verborgen lagen."

De uitlatingen van Halsberghe betekenden het begin van Operatie Kelk. Op 24 juni vorig jaar vielen speurders van de federale politie binnen op de Commissie Seksueel Misbruik in Leuven, waar op dat moment kinderpsychiater Peter Adriaenssens aan het roer stond. Behalve de kathedraal kreeg ook het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen speurders over de vloer.

Volledige waarheid

"Maar liefst 140 lopende meter aan documenten heeft men bij Danneels in beslag genomen", zegt zijn advocaat. Volgens Keuleneer gaat het om privébrieven over het huwelijk van prins Filip en Mathilde en theologische correspondentie. "Materiaal waar men niets mee kan beginnen in een onderzoek over pedofilie in de kerk."

Toch wel, zegt advocate Christine Mussche, die samen met Walter Van Steenbrugge de belangen behartigt van een grote groep slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken. "Door de nietigverklaring verdwijnt belangrijke informatie uit het moederdossier. Weer een stukje van de puzzel dat de slachtoffers niet kunnen leggen."

Volgens Mussche vonden de speurders in Mechelen informatie die ervoor kan zorgen dat de 'volledige waarheid' over kindermisbruik in de kerk aan het licht komt. Over wat het precies gaat, kan ze niet zeggen. "Dan schend ik het geheim van het onderzoek."

Principekwestie

Een gerechtelijke bron is wel duidelijk over wat in Mechelen werd gevonden: brieven aan Danneels, inclusief zijn antwoorden, over particuliere gevallen van seksueel misbruik door geestelijken. Vooral de antwoorden geven een beeld van het beleid tegenover de betrokken priesters. Breng die samen, beweert de bron, en het toont de houding van de kerk over pedofiele pastoors.

Fernand Keuleneer, advocaat van Danneels, reageert: "Uiteraard zal er links en rechts wel een brief tussenzitten over de overplaatsing van een priester. Maar het gaat niet over pedofiele feiten."

Blijft de vraag waarom Keuleneer, als er dan toch geen gevoelige informatie in beslag werd genomen tijdens de huiszoekingen, zo hard heeft gevochten om de documenten uit het onderzoek te weren? "Dit gaat over het principe. Een gerechtelijk onderzoek moet op correcte wijze gebeuren. Als er geen huiszoekingsmandaat was voor de privévertrekken van Danneels, dan had men daar moeten wegblijven."

Van Steenbrugge en Mussche overwegen in cassatieberoep te gaan tegen de beslissing van de KI. "Dit is een psychologische klap voor de slachtoffers. In plaats van defensief en heimelijk te doen, zou de kerk zich eindelijk eens open kunnen opstellen." Hoe dan ook is Operatie Kelk geen lege doos geworden: ondertussen kwamen bij de verschillende politiediensten en parketten in het land getuigenissen toe van slachtoffers over misbruik door geestelijken. Er zijn ook bisdommen die dossiers overmaakten aan het federaal parket, dat het onderzoek coördineert en waar zich meer dan tachtig mensen burgerlijke partij stelden. "Onderzoeksrechter De Troy kan zijn werk voortdoen", besluit Mussche.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234