Dinsdag 31/03/2020

Rechter tikt Francken opnieuw op de vingers en houdt uitwijzing asielzoekers tegen

Theo Francken.Beeld photo_news

Ons land mag drie jonge alleenstaande Afghaanse mannen niet terugsturen naar Bulgarije, het land waar ze als eerste asiel aanvroegen. Dat heeft een Vlaamse rechter van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen in drie afzonderlijke arresten beslist. Dat meldt Het Nieuwsblad. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) benadrukt dat er van een algemene opschorting van overdrachten naar Bulgarije geen sprake is.

De rechter blokkeert daarmee de uitvoering van de spelregels van het Europese asielbeleid. Dat zegt dat vluchtelingen asiel moeten vragen in het land waar ze Europa binnenkomen. En hier was dat overduidelijk Bulgarije. De vingerafdrukken van de jonge Afghanen waren er bekend, de drie hadden er asiel gevraagd voor ze naar België doorreisden. Bovendien was Bulgarije bereid om de drie weer op te nemen.

Maar volgens de rechter is de opvang van asielzoekers in Bulgarije ondermaats en kunnen ze er niet rekenen op een eerlijke afhandeling van hun asiel. Een opvallend precedent, ook al omdat het hier niet om "kwetsbare profielen" gaat, maar om gezonde en alleenstaande mannen.

Volgens de rechter "blijkt uit recent bronnenmateriaal onomstotelijk dat er de jongste maanden een achteruitgang is inzake de kwaliteit van de behandeling van asielvragen en inzake de opvangcondities voor kandidaat-vluchtelingen in Bulgarije".

Moratorium
In een reactie zegt staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat er geval per geval wordt beslist en dat er van "een algemene opschorting van Dublin-overdrachten naar Bulgarije momenteel geen sprake is". Hij wijst erop dat de arresten naar rapporten verwijzen die de situatie in Bulgarije omschrijven zoals die in september 2015 was. "Een vernietiging van een beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken door de RVV is vaak reeds een oordeel over de situatie van een driekwartjaar of zelfs meer dan een jaar geleden. De situatie in Bulgarije evolueert natuurlijk constant."

Bovendien wordt ook in rapporten van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) en van de Commissaris van de Raad van Europa niet tot een moratorium voor Dublin-overdrachten naar Bulgarije opgeroepen. Francken: "De bevoegde diensten monitoren uiteraard de aanbevelingen en de vraag voor Dublinovername wordt steeds geval per geval overgemaakt aan Bulgarije en de beslissing wordt genomen na een individueel onderzoek van elk dossier."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234