Maandag 12/04/2021

AchtergrondLockdown

Rechter oordeelt: Antwerps restaurant moet geen huur betalen voor lockdownmaanden

Een gesloten horecagelegenheid in Antwerpen.  Beeld ANP
Een gesloten horecagelegenheid in Antwerpen.Beeld ANP

Een vrederechter in Antwerpen heeft geoordeeld dat een restaurantuitbater geen achterstallige huur is verschuldigd voor de lockdownperiode. ‘Je kunt toch niet maandelijks blijven betalen voor iets wat je niet kunt gebruiken?’ Moeten café-uitbaters nu de huur laten oplopen?

In Antwerpen heeft een vrederechter beslist dat een horecazaak geen huur moet betalen voor een pand dat door de lockdown niet gebruikt kan worden. Een uitspraak die verregaande gevolgen kan hebben. Het ging om twee Griekse vrienden die een vennootschap waren begonnen. Een van hen overleed in februari, net voor de lockdown. Hij baatte een horecazaak uit. De huur liep op en dus dagvaardde de eigenaar van het handelspand de vennootschap.

De vrederechter oordeelt nu dat die geen huur moet betalen voor de periode waarin de zaak dicht moest vanwege de lockdown. “Een huur is een wederkerige overeenkomst”, zegt Johan John Mees, de advocaat van de huurder. “Als je je huurgeld niet betaalt, kan een verhuurder je eruit zetten. Andersom moet er voor huurgeld een ‘rustig genot’ in de plaats komen. Dat was er niet. Je huurt geen café voor een opgeblonken tapkraan die je niet kunt gebruiken.”

Meester Mees denkt niet dat horeca-uitbaters met deze uitspraak naar de rechter kunnen stappen om hun huurgeld terug te vragen. In dit geval was de zaak gedagvaard door de eigenaar. Het is niet zeker dat het omgekeerd ook werkt.

Moeten café-uitbaters, die geen meeneemformule kunnen hanteren, dan stoppen met de huur te betalen en erop rekenen dat de rechter hen gelijk geeft? Horeca Vlaanderen bestudeert de zaak met zijn juridische team en wacht voorlopig af. Bovendien gaat de tegenpartij nog in beroep. In het voorjaar kan de beroepsrechter de uitspraak terugdraaien.

Kleine verhuurders

De sectorfederatie van de winkelcentra en retailparken BLSC maakt zich alvast geen zorgen. “In de meeste gevallen oordelen de vrederechters in het voordeel van de eigenaars”, zegt directeur Luc Plasman. De organisatie heeft momenteel weet van ongeveer vijftien zaken. “In 70 procent van de gevallen zijn de uitspraken in het voordeel van de eigenaars, al dan niet met betalingsuitstel, en in 30 procent in het voordeel van de huurder.”

Volgens Plasman gaat het meestal om kleine verhuurders, die vaak maar één winkelpand hebben. “De meeste grote spelers hebben al overeenkomsten afgesloten met hun huurders om een deel van de huur kwijt te schelden.”

Brouwerijen zoals die van Haacht en AB InBev geven in de lockdownmaanden een korting op de huur, maar ook dat vindt advocaat Mees onbegrijpelijk. “Dan ben je je ervan bewust dat je huurder het pand niet kan gebruiken, maar vraag je er toch nog geld voor?” Volgens hem moet de overheid nadenken over een oplossing. “Op dit moment blijft een van de twee partijen sowieso bekaaid achter. Eigenlijk wordt de burger verplicht om de gaten te dichten die de overheid slaat.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234