Maandag 06/02/2023

Rechter moet beslissen: tackle of aanval

null Beeld Benoit De Freine
Beeld Benoit De Freine

Na een trap in zijn gezicht was doelman Bram Gysbrechts (27) bijna zijn oog kwijt. De spits in kwestie riskeert nu twee jaar cel. Diens advocaat vindt dat dit 'duel' normaal was. "Blessures horen bij het voetbal."

TIM VAN DER ZEYPEN EN MARTIJN VANHINSBERG

"Pas enkele momenten later kwam die immense pijn. Het leek alsof ze mijn hoofd in twee aan het trekken waren." Vier jaar na het voorval kan Bram Gysbrechts het zich nog perfect herinneren. De twintiger deed in mei 2012 met enkele vrienden mee aan een minivoetbaltoernooi in Beerzel (Putte). De zon scheen volop en het zou een mooie dag worden. Het voetbalgroepje raakte zelfs tot in de kwartfinale van het toernooi. Tijdens die wedstrijd kwam er na vijf minuten spelen plots een voorzet voor de goal van keeper Bram. De twintiger probeerde de bal te pakken, maar ging eronderdoor en viel op de grond. Op dat moment kwam spits Rimmert S. (24) aangestormd. De aanvaller van de tegenstander trapte - zonder zich in te houden - recht in het gezicht van de keeper. De doelman liep een gebroken neus en oogkas op, net als een gebroken jukbeen en verbrijzelde sinussen. Z'n oogbal hing los. "Ik bleef de hele tijd bij bewustzijn. Die druk in mijn hoofd was ontzettend pijnlijk. Hoewel het ziekenhuis niet ver lag, duurde de rit oneindig lang."

Na het incident hadden dokters uren nodig om het gezicht van de jongeman te reconstrueren. Ze noemen het een wonder dat hij zijn oog niet verloor. "Ik ben die chirurg écht dankbaar. Dat was een ervaren man met gouden handen. Nochtans waren de verwondingen complex. Ik mag mijn handjes kussen, want voor hetzelfde geld waren de gevolgen veel erger."

Bram lag een week in het ziekenhuis en mocht twee maanden niet voetballen. Ook vandaag nog ondervindt hij hinder door het incident. Dat vertelde z'n advocate gisterochtend in de rechtbank van Mechelen. "Mijn cliënt heeft blijvende letsels. Zijn traankanaal aan het rechteroog is hij kwijt en als hij iets eet, voelt de man alles kraken." De advocate vraagt een voorlopige schadevergoeding van 4.500 euro. Ze wil ook dat er een deskundige wordt aangesteld die de blijvende schade voor de keeper onderzoekt.

undefined

null Beeld Benoit De Freine
Beeld Benoit De Freine

Stevig invliegen

De beklaagde ontkende gisteren met klem dat hij opzettelijk in het gezicht van de doelman trapte. Een bewering die het Openbaar Ministerie tegenspreekt. "Op voorhand was de sfeer al gespannen omdat de tegenstander liet blijken dat ze er 'stevig zouden invliegen'", zei procureur Lieselotte Claessens. "Dat had de scheidsrechter duidelijk gehoord. Net daarom hield hij de wedstrijd strak in de hand. Tot de beklaagde de keeper van de andere ploeg doelbewust in het gezicht trapte." Claessens vraagt een celstraf van 2 jaar met uitstel.

"Een doelbewuste trap? Dit was een normaal voetbalduel. Voetbal is een contactsport en als je op een plein komt, bestaat de kans nu eenmaal dat iemand zich blesseert", reageerde de advocaat van S. "Dit was trouwens geen moedwillige actie. De getuigen die hier zeggen dat dit wel zo was, zijn allemaal vrienden van het slachtoffer. Wij hebben verklaringen van toeschouwers waaruit blijkt dat hij helemaal geen slechte intenties had. Als u mijn cliënt schuldig acht, dan stop ik zélf met voetballen. Want als je nu ook al een vervolging riskeert voor een voetbaltackle..."

De rechter bekijkt de zaak en doet uitspraak op 12 mei.

undefined

Geen excuses

Ondertussen staat Bram al opnieuw op het voetbalveld. Hij is verzot op de sport. "Voetbal is mijn passie. Na het voorval heb ik in mijn hoofd een klik moeten maken. Hoe erg het ook was", vertelt hij. Toch heeft het incident zijn spel voor een stuk veranderd. "Ik weet dat het niet zou mogen, maar zoiets blijft natuurlijk wel in je hoofd malen. Als ik een gevaarlijke situatie zie tussen voetballers denk ik al sneller dat er misschien iets ergs kan gebeuren. Hetzelfde gevoel komt bovendrijven als ik twee spelers op tv met de hoofden tegen elkaar zie botsen."

Ondertussen heeft Bram in een cafécompetitie al opnieuw tegenover spits S. gestaan. Maar ze wisselden geen woord. Ook van excuses kwam nog niks in huis. Dat zijn tegenstander nu mogelijks twee jaar celstraf met uitstel riskeert, houdt Bram niet bezig. "De rechtbank moet daarover oordelen. Ik hoop enkel dat ze inzien dat dit niet zomaar bij voetbal hoort. Dat zou jammer zijn voor de sport waar ik écht van hou."

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234