Update
Rechter legt publicatieverbod op, prinsenpaar eist celstraf
De Parijse rechter in de zaak rond de topless foto's van prinses Kate Middleton, heeft het magazine Closer vanmorgen verboden nog verder foto's te publiceren van de zonnebadende prinses. De Britse prins William en zijn vrouw Kate hadden de zaak aangespannen tegen het tijdschrift Closer dat de foto's vrijdag had gepubliceerd. De rechter legde het blad een dwangsom op van 10.000 euro per dag dat de foto's worden gepubliceerd. De rechter verbood de doorverkoop van de foto's, het blad moet de beelden die het in bezit heeft binnen 24 uur aan vertegenwoordigers van het prinsenpaar overhandigen. Kate en William eisen daarenboven een celstraf voor de hoofdredactrice van Closer en de fotograaf die stiekem de foto's van de topless hertogin maakte. Het prinselijk paar is bereid te getuigen in de rechtbank.
In een burgerlijke rechtszaak eist het prinsenpaar tevens 5.000 euro schadevergoeding en een verbod voor het Franse magazine om de beelden opnieuw te publiceren. De advocaat van Kate en William, Aurélien Hamelle, vroeg de rechtbank ook om Closer een dwangsom van 10.000 euro op te leggen voor elke dag dat het verbod niet wordt nageleefd en 100.000 euro indien de foto's worden verkocht.
Advocaten van de Italiaanse uitgeversgroep Mondadori, dat eigenaar is van het Franse Closer en onder leiding staat van voormalig premier Silvio Berlusconi, verklaarde dat de foto's niet hun eigendom zijn en dat ze die dus niet kunnen verkopen.
De advocaat van William en Kate, Aurélien Hamelle, heeft het Franse parket gisteren ook gevraagd de politie in te schakelen. Dit gebeurde nadat aan het licht kwam dat fotografe Valerie Suau was ondergedoken. Vermoed wordt dat zij de foto's nam. The Sun wijst er fijntjes op dat haar naam als 'sewer' wordt uitgesproken, het Engels voor 'riool'.
Intiem moment geschonden
De advocaat van het prinsenpaar stelt dat de foto's "een uitermate intiem moment" van het leven van het prinselijke koppel hebben geschonden. Dat moment doet niet ter zake op de cover van een magazine, meent de koninklijke raadsman. "Ze is een jonge vrouw, geen object", oordeelt Hamelle.
Parallel met dood Diana
De advocaat trok voorts een parallel met de foto's en de "fatale jacht" die leidde tot de dood van prinses Diana, de moeder van prins William.
De foto's schenden een uitermate intiem moment in het leven van het prinselijk koppel. Dat hoort niet op de cover van een magazine. Kate is een jonge vrouw, geen objectAurélien Hamelle, raadsman van het Britse koningshuis
Suau, een ervaren persfotografe, ontkent dat ze "expliciete" foto's verkocht aan het magazine Closer. Alle foto's die ze van Kate nam, waren volgens haar "deftig". De raadslieden van het Britse koningshuis willen haar aan de tand voelen. Zo willen ze weten wie er die dag mogelijks samen met haar foto's van Kate en William maakte.
In een verzoek aan het parket in Parijs eisen Kate en William dat de Franse politie de fotograaf opspoort die de omstreden foto's maakte. Dat verzoek werd gisteren in de namiddag ingediend, een strafrechterlijk onderzoek is daarmee ingesteld.
Jaar celstraf
Net als de hoofdredacteur van Close, Laurence Pieau, riskeert de verantwoordelijke fotograaf een jaar celstraf. Suau mag dan ondergedoken zijn, gisteravond gonsde het van de geruchten dat een zekere Parijzenaar met de naam Jacques de topless foto's zou gemaakt hebben, of zelfs een Schotse paparazzo. Andere bronnen stellen dan weer dat Suau een deal afsloot met Closer waardoor ze de foto's kon verkopen om vervolgens te ontkennen dat ze die had genomen.
Zichtbaar vanop openbare weg?
Naast het verbod op verdere publicatie van de gewraakte foto's, eisen de advocaten van het Britse koningshuis dat de verantwoordelijken worden vervolgd wegens inbreuk op de privacy. De hele discussie zal daarbij draaien om de toegankelijkheid en zichtbaarheid van het landgoed waarop Kate en William zich bevonden toen de foto's werden genomen. Volgens de advocaat van de royals ligt het kasteel van lord Linley in de Provence, waar Kate en William op bezoek waren, op minstens 650 meter van de dichtstbijzijnde weg. "Het magazine deelde een privaat intiem moment zonder de toestemming van de hertogin", voert Hamelle aan. Maar de advocate van Closer, Delphine Pando, houdt vol dat het landgoed zichtbaar is vanop de openbare weg.
Bronnen beschermd
Het vervolgen van hoofdredactrice Laurence Pieau en de betrokken fotograaf kan lastig worden. Het is namelijk niet bekend wie de gewraakte foto's maakte. Closer weigert de naam van de fotograaf bekend te maken. De Franse wet maakt het voor journalisten mogelijk hun bronnen niet prijs te geven.
Principezaak
De strafrechtelijke route is volgens deskundigen die de BBC sprak, ongebruikelijk in Frankrijk. Het zou erop kunnen duiden dat het prinsenpaar weinig interesse heeft in de schadevergoeding en een principezaak maakt van de kwestie.
Op basis van artikel 226-1 van het Franse wetboek van strafrecht kunnen personen of bedrijven worden vervolgd die "opzettelijk het privéleven van een ander schenden". De maximale straf hiervoor is een boete van 45.000 euro en 1 jaar celstraf. In de praktijk is niemand ooit achter de tralies verdwenen voor het schenden van de privacywetten. De hoogte van de opgelegde boetes lag ook steevast ver onder het maximum.
Schot voor open doel
Volgens juristen is de zaak van William en Kate in principe een schot voor open doel. Volgens het Franse strafrecht is het een misdaad om iemand te fotograferen op een "privéplek", zoals gebeurde bij Kate.
Volgens een rondvraag door de Britse krant The Sun vinden acht op tien Britten dat het fout was de foto's van Kate te publiceren.