Zondag 05/12/2021

Rechter kan winst I Love Techno wegblazen

Flanders Expo en Clear Channel, organisator van het mega-evenement I Love Techno, riskeren de verbeurdverklaring van opbrengsten van de editie november 2001. De geluidsoverlast die avond kan hen in totaal zo'n 1,8 miljoen euro kosten. Buurtbewoners dienden klacht in, het openbaar ministerie eiste maandag de opbrengst van het feest. Volgens Gents burgemeester Frank Beke (SP.A) is die claim een beetje overdreven. 'Die avond stond de wind gewoon verkeerd.'

BRUSSEL

Eigen berichtgeving

Preben Verberkt

Kris Verleyen, promotor bij Clear Channel Entertainment, relativeert de hele zaak. "Het betreft één editie", klinkt het. "Er zijn al een tiental edities zonder problemen verlopen. Die waar het hier om gaat, vond twee jaar geleden plaats. Intussen hebben wij al maatregelen genomen. Een Nederlands bedrijf is ingeschakeld om het geluid met technische apparatuur onder controle te houden. We hebben eerder al bewezen dat het evenement ook zonder problemen kan verlopen. De laatste twee jaar hebben we geen klacht van buurtbewoners meer binnengekregen."

Die merkten in elk geval dat er werk van gemaakt werd en dankte de organisatie per brief. Die dankbetuiging gebruikte Clear Channel in de verdediging die het schriftelijk aan het Gentse parket bezorgde, dat de zaak onderzoekt.

Ook Sandra Plasschaert, communicatieverantwoordelijke van Flanders Expo, laat verstaan dat er wel degelijk rekening wordt gehouden met de buurtbewoners en dat Flanders Expo moeite doet om de geluidsnormen te respecteren. "We krijgen geen klachten meer. Ik kan me best voorstellen dat een buurt van een groots evenement als I Love Techno hinder kan ondervinden. We proberen daarom de buurtbewoners bij onze plannen te betrekken. Elk jaar nodigen we hen uit, zodat ze kunnen zien wat er precies zal gebeuren. Drie jaar geleden werden ze bij de bouw van de geluidsmuur, een investering van 1 miljoen euro, ook uitgenodigd." Burgemeester Frank Beke (SP.A) schept duidelijkheid in het hele verhaal. "Die avond in 2001 liep het inderdaad allemaal fout. We kregen veel klachten binnen. Ik herinner me een telefoontje van een vrouw die dacht dat er een bombardement geweest was. De wind stond toen heel slecht, waardoor het geluid de binnenstad echt deed daveren." Maar er waren nog problemen. "In 2001 werden heel wat feestgangers in het universitair ziekenhuis binnengebracht. We vinden I Love Techno belangrijk omdat het deel uitmaakt van de jongerencultuur, maar we zagen dat er nood was aan een andere aanpak. We hebben zeer veel vergaderingen gehad. De stad, het parket, de federale politie en mensen uit de gezondheidssector gingen de dialoog aan met elkaar. Het resultaat is dat we de laatste twee jaar geen klachten meer gekregen hebben", aldus de Gentse burgemeester.

"We hebben concrete maatregelen getroffen. Al onze geluidsmetingen zijn ter beschikking van Flanders Expo gesteld opdat het geluid binnen de perken zou blijven. De toegang is vergemakkelijkt. Feestgangers moesten minder lang aanschuiven. Overal was water te verkrijgen, tegen uitdrogingsverschijnselen bij bepaald drugsgebruik. Ook de drugscontrole zelf is verstrengd", verduidelijkt Beke. De zaak komt ten vroegste voor op 5 april.

Gents burgemeester Beke: 'Iemand dacht destijds aan een bombardement, maar sindsdien zijn er geen klachten meer'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234