Vrijdag 05/06/2020

Catalonië

Rechter houdt benoeming regiopremier Catalonië opnieuw tegen

Jordi Sànchez verblijft sinds half oktober in de gevangenis wegens opruiing en rebellie.Beeld AFP

Jordi Sànchez, die in de plaats van Carles Puigdemont regiopremier van Catalonië zou worden, kan niet worden beëdigd. Sànchez krijgt geen toestemming om de gevangenis te verlaten, want dan zou hij zich opnieuw schuldig kunnen maken aan opruiing. De Spaanse rechterlijke macht heeft zo een zware stem in de keuze van een nieuwe Catalaanse leider.

De 53-jarige Sànchez is de nummer twee van Samen voor Catalonië, de lijst van de verdreven premier Carles Puigdemont. Hij leidde voorheen een van de Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen, de Nationale Catalaanse Assemblee (ANC). In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor de vreedzame protesten voor onafhankelijkheid. 

Sinds half oktober zit hij in de gevangenis. Aanvankelijk werd hij slechts verdacht van opruiing, inmiddels is de aanklacht uitgebreid naar rebellie, een delict waar een gevangenisstaf van 25 jaar op staat.

Veroordeeld is Sànchez nog niet. Volgens Amnesty International is zijn voorlopige hechtenis "een excessieve en disproportionele inperking van zijn recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering". Sànchez verklaarde ten overstaan van rechter Pablo Llarena dat hij niet streeft naar het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië.

Te riskant

Niettemin oordeelde Llarena vrijdag dat de kans te groot is dat Sànchez opnieuw de misdrijven begaat waarvoor hij hem vervolgt. Het zou te riskant zijn Sànchez toe te laten tot het deelstaatbestuur of tot het parlement, meent de rechter, omdat juist daar tijdens de vorige regeerperiode de delicten van opruiing en rebellie plaatsvonden. 

Llarena vindt niet dat het recht van het Catalaanse volk om zijn eigen vertegenwoordiger te kiezen wordt geschonden nu het premierschap voor Sànchez onbereikbaar is. Er staan immers nog andere kandidaten op de lijst van Samen voor Catalonië.

Het onafhankelijkheidskamp reageerde verbolgen op het besluit van de rechter. Blijkbaar is het niet mogelijk premier te worden in Catalonië als je vóór de onafhankelijkheid bent, werd er gezegd.

De links-republikeinse voorzitter van het Catalaanse parlement, Roger Torrent, schortte de beëdiging van Sánchez op. Die stond voor maandag gepland. Sànchez is van plan een uiterste poging te wagen om het premierschap in handen te krijgen door een klacht in te dienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. 

"Het zou kunnen dat zijn recht om deel te nemen aan de politiek wordt geschonden", aldus Torrent. Hij wil het vonnis van het mensenrechtenhof afwachten voordat hij op zoek gaat naar weer een nieuwe kandidaat-premier.

Tweede keus

Sànchez was de tweede keus, nadat Puigdemont zich eind februari had teruggetrokken. De voormalige premier verblijft nog altijd in België. Onlangs werd bekend dat hij – hoe symbolisch – een villa heeft gehuurd in Waterloo.

Het Spaanse grondwettelijke hof had twee voorwaarden gesteld voor Puigdemonts terugkeer als premier: hij moest persoonlijk aanwezig zijn bij zijn beëdiging, en daarvoor de toestemming krijgen van rechter Llarena. 

Puigdemont koos ervoor in België te blijven. Een juiste inschatting, blijkt nu: Llarena toont zich vastbesloten de politici die verantwoordelijk waren voor het onafhankelijkheidsreferendum in oktober weg te houden bij de macht over Catalonië.

De onafhankelijkheidsgezinde partijen in Catalonië blijven niet bij de pakken zitten. Ze smeden plannen om een nieuw referendum te organiseren over een toekomstige grondwet voor de 'Catalaanse Republiek'. In dat referendum zouden de Catalanen zich mogen uitspreken over elke paragraaf van de tekst die als grondwet aan de bevolking wordt voorgelegd.

Een ander voorstel is het oprichten in België van een parallelle regering door Puigdemont. Die entiteit moet "het internationaliseren van de Catalaanse onafhankelijkheidszaak" behartigen en "vooruitgang boeken op de weg naar de oprichting van de Catalaanse Republiek".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234