Woensdag 24/07/2019

Antwerpen

Rechter hakt knoop door: 54 bomen in Charlottalei mogen gekapt worden

De kastanjelaars in de Antwerpse Charlottalei. Beeld photo_news

De 54 kastanjebomen die in de Charlottalei in Antwerpen staan, mogen gekapt worden voor de geplande heraanleg van de straat. Twee buurtbewoners hadden de kap via een kort geding willen tegenhouden, maar de rechter verklaarde hun eis vandaag ongegrond.

De bewoners hadden volgens de rechtbank geen enkele reden om het kort geding aan te spannen, behalve dan misschien hun eigen "nalatigheid" om al niet eerder stappen te ondernemen. Dat de Charlottalei heraangelegd gaat worden en dat daarvoor bomen moeten sneuvelen, is immers niet nieuw.

De hele planningsperiode nam in totaal een vijftal jaar in beslag. Tijdens het openbaar onderzoek hadden de twee buurtbewoners de aanleg nooit aangevochten. Ook tegen het toekennen van de vergunningen hadden ze niet geprotesteerd. Pas op 25 augustus, daags voor de start van de kapwerken, kwam bij de rechtbank het eerste verzoek binnen om het rooien van de bomen te verbieden.

Ze hadden niet alleen te lang gewacht om actie te ondernemen, ook hun eis was eigenlijk geen voer voor een kortgedingrechter. Die kan enkel voorlopige maatregelen opleggen, terwijl hun eis om de kap blijvend te verbieden een definitieve maatregel is. Om al die redenen werd hun vordering dus ongegrond verklaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden