Woensdag 24/04/2019

Rechter geeft blinde kinderen gelijk: "Vlaanderen discrimineert blinde scholieren"

Een blind meisje leest in een brailleboek. Beeld thinkstock

Drie blinde kinderen in het reguliere onderwijs stapten naar de rechter om aangepaste begeleiding af te dwingen. Die stelt hen nu volledig in het gelijk. Dat meldt De Standaard.

"De Vlaamse Gemeenschap wentelt een belangrijk deel van haar verantwoordelijkheid voor de integratie van blinde en slechtziende kinderen in het gewone onderwijs af op de vrijwillige inzet van hun omgeving". In een recent vonnis is een Brusselse rechter streng voor de Vlaamse overheid: wie verwacht dat scholieren met een beperking integreren in reguliere scholen - de inzet van het veelbesproken M-decreet - móét voldoende GON-ondersteuning bieden. GON staat voor 'geïntegreerd onderwijs'.

Discriminatie
Vandaag krijgen blinde en slechtziende kinderen vier tot maximaal zes uren GON-begeleiding per week. Volgens de rechter is dat onvoldoende om de visuele ­communicatie­barrière te doorbreken. Conclusie: er is sprake van discriminatie. Begin volgend schooljaar móét Vlaanderen voor Anaïs, Freya en Laurens in een GON-pakket op maat voorzien, van 10 tot 17 uren per week - op straffe van een dwangsom.

Grote precedentswaarde
Het vonnis heeft een grote precedentswaarde, benadrukt advocaat Joos Roets. Op basis van deze rechtspraak kunnen andere kinderen met een beperking naar de rechtbank trekken om hun recht op redelijke aanpassingen ten volle te doen gelden. Het kan de overheid een smak geld kosten, maar ook op dat vlak anticipeert de rechter: de Vlaamse Gemeenschap heeft voldoende 'ruime financiële middelen', stipuleert het vonnis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.