Donderdag 21/10/2021

Uber

Rechter beveelt stopzetting uberpop in Brussel

De komst van Uber zorgt voor veel nervositeit bij de bestaande taximaatschappijen. Beeld PHOTO_NEWS
De komst van Uber zorgt voor veel nervositeit bij de bestaande taximaatschappijen.Beeld PHOTO_NEWS

De Brusselse rechtbank van koophandel heeft Taxis Verts gelijk gegeven in zijn zaak tegen de uberpop. De taxidienst heeft 21 dagen om zich in orde te stellen met de regelgeving. Gebeurt dat niet, dan komt er een dwangsom van 10.000 euro per dag met een maximum van een miljoen euro. Uber gaat in beroep.

Taxis Verts was naar het gerecht gestapt tegen Uber en betichtte de dienst van concurrentievervalsing. Uber levert exact dezelfde diensten als een taxibedrijf, maar houdt zich absoluut niet aan de heersende wetgeving, aldus het bedrijf.

De rechtbank gaf Taxis Verts vandaag gelijk, meldt Susanne Elias-Stulemeijer van Uber. "We hebben het vonnis nog niet gezien, maar we gaan zeker in beroep. Onze andere taxidienst in België, uberX, kan wel nog blijven doorgaan."

UberX is een duurdere, maar comfortabelere taxidienst, die Uber begin september lanceerde. De wagens voldoen aan striktere eisen en er werken enkel professionele chauffeurs voor, die medische testen hebben ondergaan en een vergunning hebben voor het verhuur van een voertuig met bestuurder.

Gevolgen

Filip Nuytemans, General Manager Uber België: "We bekijken momenteel de gevolgen van deze uitspraak die niet alleen een impact heeft op honderden bestuurders, maar ook op de tienduizenden mensen die uberpop gebruiken om zich veilig en betaalbaar te verplaatsen in Brussel. Hoewel er zich geen probleem stelt met de professionele dienst uberX denken we dat er meer keuze moet zijn."

"De Brusselse regering was al gestart met de modernisering van de wet op dewelke de beslissing van vandaag gebaseerd is: deze wet dateerde immers nog uit het pre-smartphone tijdperk. We hopen dat minister president Rudi Vervoort en zijn regering snel vooruitgang boeken met dit progressieve plan zodat Uber meer kan doen om één van Europa's drukste steden in beweging te houden", aldus Nuytermans.

Manifestatie

In het voorjaar van 2015 had de Franstalige Brusselse handelsrechtbank al een vonnis uitgesproken waarbij Uber het bevel kreeg zijn activiteiten van personenvervoer te stoppen. Maar dat vonnis was bij verstek uitgesproken en Uber tekende onmiddellijk verzet aan. In één beweging vroeg het bedrijf ook dat het geschil voor de Nederlandstalige rechtbank zou gepleit worden. Op dat verzoek werd ingegaan, zodat het proces vanaf september voor de Nederlandstalige rechtbank van koophandel werd overgedaan.

Op 16 september nog organiseerden taxichauffeurs uit België en de buurlanden een grote manifestatie in Brussel uit protest tegen de als oneerlijk bestempelde concurrentie van diensten als Uber.

Het protest tegen Uber op 16 september. Beeld BELGA
Het protest tegen Uber op 16 september.Beeld BELGA

Smet: "In strijd met wetgeving"

"De uitspraak van de Brusselse Rechtbank van Koophandel bevestigt de stelling van de Brussels Hoofdstedelijke Regering dat Uberpop in strijd is met de Brusselse wetgeving voor bezoldigd taxivervoer", zegt Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet.

Hij herhaalt dat de Brusselse Regering verder werkt aan een nieuw algemeen wetgevend kader voor bezoldigd vervoer van personen in Brussel, ingevolge de evoluties die zich voordoen op het vlak van het bezoldigd personenvervoer (taxi's, verhuren van voertuigen met chauffeur, ontwikkeling van technologieën). De bedoeling is om het wetgevend kader tegen het einde van het jaar te laten goedkeuren door de Brusselse regering.

Taxisector blij met uitspraak

"Wie vandaag nog durft beweren dat Uber actief mag zijn in België, is blind." Dat zegt het gemeenschappelijk front van de taxisector. De sector is blij met de rechtbankbeslissing.

"Uber kan enkel goedkope prijzen hanteren omdat het zich niet houdt aan de verplichtingen op het vlak van werkomstandigheden, sociale bijdrages, verzekeringen, keuringen en belastingen", zegt de sector in een reactie.

"De regulering op de taxi's werd door de overheid in de eerste plaats ingevoerd om de klant te beschermen (prijszekerheid, veiligheid, verzekering). De taxisector is zelf vragende partij om die regelgeving te moderniseren, maar ze moet wel voor iedereen gelden, anders organiseer je oneerlijke concurrentie."

De werkgevers en werknemers van de taxisector vragen dan ook nogmaals uitdrukkelijk aan de federale en regionale overheden om de controles op te voeren en de uitspraak van de handelsrechtbank te laten respecteren.

Advocaat Taxis Verts tevreden

Ook meester Jean-Yves Cerckel, de advocaat van taxicentrale Taxis Verts, toont zich meer dan tevreden met het vonnis van de Brusselse rechtbank van koophandel.

"De rechtbank heeft ons volledig gelijk gegeven", zegt meester Cerckel. "De rechtbank heeft ook duidelijk gemaakt dat er geen sprake is van een vorm van sharing-economy, zoals Uber beweerde, maar dat het bedrijf wel degelijk duidelijk kapitalistische motieven heeft."

Dat Uber al aankondigde om in beroep te gaan tegen het vonnis van de rechtbank van koophandel, stoort meester Cerckel niet. "Uber doet wat het denkt te moeten doen om zijn belangen te vrijwaren maar het vonnis is intussen wel uitvoerbaar."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234