Vrijdag 21/02/2020

Frankrijk

Rechter beveelt noodmaatregelen in vluchtelingenkamp Calais

Vluchtelingen en migranten schuiven aan voor de voedselbedeling in 'The Jungle' in Calais. De eis van Dokters van de Wereld dat de autoriteiten twee maaltijden per dag zouden voorzien voor 6000 man, werd niet ingewilligd. Momenteel zijn er 2500 maaltijden per dag.Beeld AFP

Het administratieve gerecht van Rijsel (Lille) heeft de Franse staat en de stad Calais opgedragen noodmaatregelen te nemen in het vluchtelingenkamp 'The Jungle', waar 6000 vluchtelingen verblijven. De ngo's Dokters van de Wereld en Caritas Catholica hadden een kort geding tegen de Franse autoriteiten aangespannen wegens "het aanhoudend gebrek aan daadkracht" in het kamp en "grove schendingen van de basisrechten" van de vluchtelingen en migranten.

Volgens het gerecht is het "aan de overheid om ervoor te zorgen dat de meest fundamentele rechten en vrijheden van deze mensen worden gegarandeerd", zo staat in de ordonnantie die AFP kon inkijken.

Toiletten, waterpunten, afvalophaling
Concreet moeten de prefectuur van Pas-de-Calais en de gemeente Calais zorgen voor 10 bijkomende waterpunten met telkens 10 kranen, moeten 50 extra toiletten worden geïnstalleerd en één of meerdere ingangen voorzien worden voor de hulpdiensten.

Dwangsom van 100 euro per dag
Daarnaast moet een systeem van afvalophaling in werking komen en moet de site opgeruimd worden. Dit moet allemaal binnen de acht dagen gerealiseerd worden. Gebeurt dat niet, dan moeten de prefectuur en de gemeente een dwangsom van 100 euro per dag ophoesten.

Minderjarigen
Bovendien draagt het gerecht de prefectuur van Pas-de-Calais op binnen de 48 uur de "minderjarigen in nood" te registreren en hun opvang te regelen.

Andere eisen van de ngo's werden verworpen, zoals de eis dat de gemeente binnen de 48 uur de leegstaande woningen in Calais ter beschikking zou stellen voor tijdelijke opvang van de kampbewoners. Ook de eis dat er in het kamp twee maaltijden per dag voor 6000 mensen zouden bedeeld worden in plaats van de huidige 2500 maaltijden per dag werd verworpen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve stelde vorige week vrijdag dat Frankrijk contracten voorbereidt voor het afvalbeheer en de sanitaire voorzieningen en dat die zouden afgerond worden binnen de komende dagen, ten laatste midden november.
Lees verder onder de foto

Beeld REUTERS

Dokters van de Wereld citeerde vorige week in een persmededeling een rapport van de universiteit van Birmingham, dat wijst op een structureel gebrek aan onderdak, voedsel, hygiëne en veiligheid in het kamp.

Chemisch afval
In het rapport, uitgevoerd met steun van Dokters van de Wereld, staat onder meer dat er slechts zo'n 40 toiletten zijn voor grosso modo 6.000 kampbewoners. Het onderzoeksteam stelde ook vast dat sommige watercontainers vroeger dienden voor de opslag van chemisch afval en niet adequaat gereinigd werden. "In sommige containers overschreed de aanwezigheid van bacteriën de veiligheidsnormen van de Europese Unie".

Ziekmakend voedsel
In voedsel werden ziekmakende bacteriën gevonden, "wat het hoge aantal gevallen van diarree en misselijkheid bij de kampbewoners verklaart". Verder beletten het gebrek aan voorzieningen om kleren te wassen en beddengoed te drogen een efficiënte behandeling van schurft, bedwantsen en luizen. Veel shelters zijn bovendien niet waterdicht, waardoor de bewoners slapen in doorweekte bedden en kleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234