Zaterdag 20/07/2019

Kortessem

Rechter beveelt internering van moeder die haar dochtertje insuline toediende

Beeld thinkstock

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft de internering bevolen van de 39-jarige moeder uit Kortessem die haar dochtertje van twaalf opzettelijk insuline toediende. De vrouw leed aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Ze maakte haar kind opzettelijk ziek om zo de aandacht op haar eigen persoon toe te spitsen. Aan haar ex-echtgenoot, de kinderen en de grootvader moet ze in totaal bijna 40.000 euro schadevergoeding betalen..

De vrouw kon aan de insuline geraken, omdat ze als verpleegster in een woonzorgcentrum werkte. Ze nam vanop haar werkplek ook 214 pillen mee met insuline. Intussen is zij gescheiden van haar man. Momenteel mag ze haar kinderen eenmaal per week vier uren zien. De man heeft zwaar van de feiten afgezien, omdat het meisje meermaals naar spoed moest gaan, omdat ze zeer ernstig ziek was door de diabetesmedicatie. De echtgenoot van de vrouw had een tijdlang niets door, totdat de vrouw in het najaar van 2014 plotseling in de cel belandde. Een arts van het Universitair Ziekenhuis in Brussel had alarm geslagen. De feiten speelden zich af tussen 1 januari 2012 en 9 oktober 2014. Het meisje was zeven jaar oud, toen de moeder over de schreef begon te gaan.

Op haar gsm ontdekten speurders dat ze opzoekingen deed naar insuline en de gevolgen ervan en naar bijsluiters van medicijnen met insuline. Ook haar Facebook-profiel werd bekeken, want ze postte telkens berichten op haar pagina als ze met haar dochter naar een dokter of ziekenhuis moest gaan. De gerechtspsychiater stelde dat er voor de vrouw blijvende verzorging nodig is om zo inzichten te krijgen. Genezing blijkt onmogelijk. De rechtbank oordeelde op basis van een deskundig verslag dat ze niet in staat is om haar daden te controleren en in de toekomst door haar geestesstoornis dergelijke feiten opnieuw kan plegen.

De dochter, het grootste slachtoffer, kreeg vandaag een schadevergoeding van 13.487 euro toegewezen. Voor de vader werd rekening gehouden met loonverlies, omdat hij vroeger altijd vaste nachtpost had, maar zijn werkuren moest veranderen om in te staan voor de zorg van zijn gezin. De gerechtskosten lopen op tot ruim 9.400 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden