Maandag 19/04/2021

NieuwsCoronamaatregelen

Rechter beslist: rusthuis mag strenge coronamaatregelen opleggen

De rechtbank heeft een klacht over de maatregelen in woon-zorgcentrum Zonneweelde in Rijmenam afgewezen.  Beeld David Legreve
De rechtbank heeft een klacht over de maatregelen in woon-zorgcentrum Zonneweelde in Rijmenam afgewezen.Beeld David Legreve

De rechtbank in Mechelen heeft een klacht afgewezen van een rusthuisbewoonster en haar familieleden. Zij hadden verzet aangetekend tegen de strenge bezoekersregeling. Het gaat om een belangrijk precedent.

Het woon-zorgcentrum Zonneweelde in Rijmenam, bij Bonheiden, legde in maart vorig jaar een strikt bezoekverbod op. Dat verbod werd daarna versoepeld en verstrengd naargelang de omstandigheden. Tot het twee maanden geleden tot een conflict kwam met een bewoonster en haar familieleden. Zij oordeelden dat het verbod een overdreven beperking inhield van de grondrechten, zoals het recht op privacy. Dat meldt het vakblad De Specialist.

Volgens de federale wetgeving mogen bewoners op bezoek gaan bij hun knuffelcontact. Om besmettingsgevaar te verkleinen, besliste de directie van het woon-zorgcentrum echter dat de bewoners nadien zeven dagen in kamerisolatie moesten. In deze periode mochten zij geen contact hebben met de andere bewoners. Wel mocht de familie op bezoek komen. Hiermee was het woon-zorgcentrum strenger dan het federale beleid en dan de richtlijnen van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid.

De familie trok hierop naar de rechter in Mechelen. Volgens haar was de kamerisolatie disproportioneel. Ook richtte ze zich tegen de speciale avondklok die in het woon-zorgcentrum van kracht was. Na een familiebezoek moesten de bewoners om halfvijf ’s avonds weer thuis zijn.

De rechter heeft deze klachten nu in kortgeding afgewezen. Een woon-zorgcentrum heeft immers het recht om pragmatische regels uit te vaardigen. De rechter acht het onvoldoende aangetoond dat de directie een disproportionele maatregel nam. Ook kon niet bewezen worden dat de bewoonster in kwestie mentaal en fysiek achteruit was gegaan door de coronamaatregelen, en dan vooral door de kamerisolatie.

Sommigen waren wel tevreden over de strenge aanpak in Zonneweelde.   Beeld David Legreve
Sommigen waren wel tevreden over de strenge aanpak in Zonneweelde.Beeld David Legreve

De advocaat van de directie, Christophe Lemmens, laat in De Specialist optekenen dat dit een belangrijk precedent is. Volgens hem kan de uitspraak anderen ervan weerhouden om met gelijkaardige argumenten naar de rechtbank te trekken. De argumentatie van deze rechter zal klagers wellicht twee keer doen nadenken, klinkt het onder meer.

Niet alleen in rusthuizen, ook in ziekenhuizen veroorzaakt de strenge bezoekregeling soms spanningen. De juridische situatie is vergelijkbaar met die van de woon-zorgcentra, zo meldt het vakblad nog. In principe is het recht op bezoek gewaarborgd. Tegelijk kan dat recht beperkt worden in naam van de volksgezondheid of om de fysieke integriteit van anderen te beschermen. Zolang die beperking maar proportioneel is. “Het verdient aanbeveling om geen absoluut bezoekverbod in te lassen zonder dat terdege te verantwoorden.”

En de bewoonster van de Zonneweelde? Zij mag intussen weer op familiebezoek zonder achteraf in isolatie te moeten. De directie heeft de maatregel bijgestuurd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234