Maandag 25/01/2021

Rechtbank veroordeelt Greenpeace maar vrijwaart vrije meningsuiting

Boete met uitstel na klacht van Electrabel is mild vonnis voor milieuorganisatie

De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft milieuorganisatie Greenpeace veroordeeld voor het 'binnendringen van de nucleaire terreinen van de kerncentrale van Doel zonder vergunning, het beschadigen van de omheining en het onwettig gebruik van radio- en zendapparatuur.' De actie in kwestie vond plaats op 1 juli 2002 en leidde tot een klacht van energiereus Electrabel.

Door Marjan Justaert

BRUSSEL l Ondanks de, theoretische, veroordeling tot een boete met uitstel is Greenpeace tevreden: 'De rechter erkent het belang van een kritische stem in het klimaatdebat.' Opvallend: ook de elektriciteitsmaatschappij weigert het vonnis als een kaakslag te zien.

Strafrechter Freddy Troch achtte de milieuorganisatie schuldig aan het veroorzaken van materiële schade in de kerncentrale van Doel. Op 1 juli 2002 drong een tiental militanten van Greenpeace Belgium de nucleaire centrale binnen door met een snoeitang de omheining stuk te knippen. Daarna beklommen ze een van de koeltorens en ontvouwden ze een spandoek om te protesteren tegen kernenergie. De activisten wilden ook hernieuwbare energie, zoals windmolens, in de kijker zetten.

De actie zorgde later voor een klacht van Electrabel wegens diverse inbreuken op de strafwet en de nucleaire wetgeving. De energiemaatschappij stelde zich tijdens de behandeling van de zaak burgerlijke partij voor 1 euro. Volgens haar lijdt het geen twijfel dat Greenpeace buiten zijn boekje ging.

"De wet is overtreden", bevestigde het Openbaar Ministerie gisteren en de rechter volgde die stelling. Hij legde Greenpeace een boete van 8.250 euro op, weliswaar met uitstel, en een materiële schadevergoeding van 1 symbolische euro.

"De materiële schade hebben we nooit betwist", zegt Peter De Smet, directeur van Greenpeace Belgium. "Veel belangrijker is dat de rechter ons géén morele schadevergoeding heeft opgelegd, zoals Electrabel geëist had. Ze beschuldigden ons van laster en eerroof, maar dat heeft de rechter van de hand gewezen. We behouden het recht op vrije meningsuiting. Dat is een overwinning voor de toekomst van onze planeet."

Advocaat Johan Verstraeten bekijkt samen met Greenpeace of hij beroep aantekent, maar gezien het milde vonnis lijkt die kans klein. "Ik vind nog altijd dat de rechter zich onbevoegd had moeten verklaren omdat het hier om een politiek misdrijf gaat (zie kader), maar los daarvan is het een sterk vonnis", aldus meester Verstraeten.

Greenpeace komt er zelfs goedkoper vanaf dan gedacht. De organisatie stortte in 2002 al tot twee keer toe de som van de gemaakte kosten op de rekening van Electrabel. De Smet: "Electrabel stortte echter tweemaal het geld terug om de gerechtelijke procedure draaiende te houden. Het was hun bedoeling om Greenpeace monddood te maken."

De elektriciteitsmaatschappij interpreteert het vonnis van gisteren op haar eigen manier. "Ze laten uitschijnen dat wij hun vrijheid van meningsuiting wilden schenden, maar ons ging het om de installaties die ze beschadigd hebben", verklaart Lut Vande Velde, woordvoerster van Electrabel. "Wij willen ons werk in goede omstandigheden kunnen blijven verrichten. Dat kon niet meer na de actie van Greenpeace. De rechter heeft aangetoond dat respect voor materiaal noodzakelijk is.

"Het zou overdreven zijn te stellen dat we tevreden zijn met het vonnis, maar het ligt in de lijn van onze eigen visie op de zaak: eigendommen mogen niet aangetast worden." Pittig detail: Electrabel krijgt slechts 1 euro schadevergoeding, veel minder dus dan wat Greenpeace bereid was te betalen en nota bene al twee keer betaald had.

Peter De Smet, directeur Greenpeace Belgium:

We behouden het recht op vrije meningsuiting. Dat is een overwinning voor de toekomst van onze planeet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234