Woensdag 08/12/2021

Rechtbank moet slachtoffers horen

BRUSSEL

Een rechtbank moet het onderzoek naar de geldigheid van de huiszoekingen bij kardinaal Danneels, het aartsbisdom en de commissie-Adriaenssens overdoen. Het Hof van Cassatie vindt dat de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI)

in de fout ging door de huiszoekingen nietig te verklaren zonder te luisteren naar de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk.

De Kamer van Inbeschuldigingstelling moet zich dus opnieuw buigen over dezelfde vraag: zijn de huiszoekingen van 24 juni bij de commissie-Adriaenssens, het aartsbisdom en in de privéwoning van kardinaal Danneels rechtsgeldig of niet? In twee arresten, een eerste op 13 augustus en een tweede op 9 september, oordeelde de KI dat dit níét het geval was. Alleen: daarbij ‘vergaten’ ze de slachtoffers. En volgens het Hof van Cassatie is dat een schending van het artikel 235bis van het Wetboek van Strafvordering. “In het arrest van 13 augustus weigerde de KI de burgerlijke partijen te horen en in de zaak die aanleiding gaf tot het arrest van 9 september waren de burgerlijke partijen noch aanwezig, noch vertegenwoordigd én waren ze niet opgeroepen”, verduidelijkt Damien Vandermeersch van het Hof van Cassatie.

De verbreking van de twee arresten noemt Walter Van Steenbrugge, advocaat van enkele slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken, een onwaarschijnlijk belangrijke overwinning. “Een groot onheil is bij deze afgewend. We hebben eindelijk gelijk gekregen: het gaat over ons en het zijn onze dossiers. De slachtoffers zullen deze keer wél gehoord worden bij de beslissing van de KI. En zolang die beslissing niet is gevallen, hebben wij inzagerecht in de betwiste inbeslagnames. We zullen die extra tijd gebruiken om zoveel mogelijk gegevens en bewijsstukken te verzamelen om een schadevergoeding af te dwingen. Zodat we de slachtoffers na al die jaren toch nog een genoegdoening kunnen geven.” Volgens Van Steenbrugge reageren zijn cliënten emotioneel. “Ze geloven opnieuw in de rechtsstaat. Dit is niet het einde.”

Schadevergoeding

Fernand Keuleneer, advocaat van kardinaal Danneels en het aartsbisdom, zegt dat de verbreking van de arresten door het Hof van Cassatie volgens hem weinig verandert. “Ik zal voor de KI opnieuw pleiten voor de nietigverklaring van de huiszoekingen. De vorige keer hadden we 26 bladzijden argumenten om tot dat resultaat te komen. Die argumenten zijn vandaag niet veranderd. We zullen die dus opnieuw gebruiken. En mij maakt het niet uit dat de burgerlijke partijen daarbij betrokken zullen worden.”

Het is voorlopig niet duidelijk wanneer de KI zich opnieuw zal uitspreken over de wettigheid van de huiszoekingen. Een datum ligt - voor zover bekend - nog niet vast. Er is ook geen wettelijke termijn verbonden aan de uitspraak. Maar in Brussel spreken ze van “enkele weken”. Advocaat Walter Van Steenbrugge beseft dat het niet uitgesloten is dat de KI de huiszoekingen opnieuw onwettig zal verklaren. “Maar deze keer zal er tenminste naar de slachtoffers zijn geluisterd”, aldus nog Van Steenbrugge.

Intussen blijft de advocaat van kardinaal Danneels en het aartsbisdom het bestaan van een doofpotaffaire binnen de kerk ontkennen. “Het is belachelijk te spreken over een doofpotaffaire. Omdat er eenvoudigweg nooit een is geweest. Het is wel zo dat er niet altijd op de meest gelukkige manier over de problematiek werd gecommuniceerd. Dat heeft zelfs de paus toegegeven. En wie ben ik om hem tegen te spreken?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234