NieuwsBinnenland
Rechtbank legt nu ook Belgische staat dwangsommen op wegens gebrek aan opvang voor asielzoekers
De Belgische staat moet een dwangsom van 250 euro betalen per dag dat acht asielzoekers geen opvang hebben. Dat heeft De Franstalige arbeidsrechtbank van Brussel beslist. Het is de eerste keer dat een rechter niet alleen Fedasil, maar ook de Belgische staat daarvoor verantwoordelijk houdt.
In het merendeel van de rechtszaken over de opvangplicht van asielzoekers, krijgen asielzoekers gelijk en krijgt Fedasil, de publieke instantie die volgens de wet de opvang moet organiseren, een dwangsom opgelegd. Maar in de zaak die vijf Afghaanse en drie Burundese asielzoekers aanspanden omdat ze geen opvang kregen, legt de rechter de verantwoordelijkheid voor de opvang van asielzoekers nu ook duidelijk bij de Belgische staat.
De redenering is dat de Belgische staat een opvangverplichting is aangegaan op Europees niveau. Dat de overheid er uiteindelijk voor koos om een aparte publieke instantie de opvang te laten organiseren, ontslaat haar niet van die verplichting.
Per dag dat acht asielzoekers geen opvang krijgen, moeten Fedasil én de Belgische staat nu elk 250 euro betalen. Dat is goed nieuws voor vluchtelingenorganisaties zoals Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Omdat Fedasil een publieke instantie is en daardoor extra bescherming geniet tegen inbeslagnemingen, komt er van die dwangsom in de praktijk vaak weinig in huis. Zo heeft Fedasil veel voorwerpen die essentieel zijn voor hun dienstverlening, waardoor ze niet in beslag genomen kunnen worden. Bij de Belgische staat is dat niet het geval en is de kans dus groter dat de dwangsommen wel betaald worden. Daarmee zouden vluchtelingenorganisaties zelf opvangplaatsen kunnen creëren, zegt Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen aan De Tijd.
De Belgische staat kan wel nog verzet aantekenen tegen het oordeel.