Vrijdag 23/10/2020

Rechtbank fluit DKV terug

De rechtbank van koophandel heeft de premieverhoging die de verzekeraar DKV begin 2010 doorvoerde voor zijn hospitalisatiepolissen onwettig verklaard. Dat meldt de consumenten-organisatie Test-Aankoop, die naar de rechtbank was gestapt. DKV kondigt aan in beroep te gaan.

Er is in ons land al lang veel te doen over de verhogingen van de premies voor hospitalisatieverzekeringen. DKV, de Belgische marktleider voor individuele hospitalisatieverzekeringen bij privéverzekeraars, ligt vaak onder vuur.

DKV verhoogde op 1 januari 2010 de premie van zijn sterproduct, dat de verzorging in een eenpersoonskamer terugbetaalt, met 7,84 procent. Het had nochtans geen toestemming van toezichthouder CBFA, maar zei dat de verhoging nodig was om geen verlies te lijden. Het vocht het advies van de CBFA aan bij de Raad van State, maar er is nog geen uitspraak.

De verhoging leidde tot ongenoegen op de markt. Test-Aankoop zei vorig jaar massaal veel telefoontjes van consumenten te hebben gekregen. De organisatie stapte naar de rechtbank van koophandel omdat de verhoging volgens haar onwettig was. Ze viel immers niet onder de drie door de wet toegelaten stijgingen. De rechtbank treedt de consumentenorganisatie nu bij. Het vonnis viel kort voor kerst maar raakte nu pas bekend. Het bepaalt dat de tariefverhoging onwettig is en een inbreuk vormt op de wet op de handelspraktijken.

DKV moet de premies terugbrengen op het niveau van 2009, zoals Test-Aankoop had gevraagd. Dat geldt enkel voor toekomstige premies en niet voor het voorbije jaar. Ook moeten klanten die in plaats van een hogere premie kozen voor een grotere vrijstelling of een tweepersoonskamer, terugkeren naar de vroegere situatie. De tariefverhoging moet binnen de maand na de betekening van de uitspraak ongedaan worden gemaakt op straf van een dwangsom van 500 euro per dag en per contract.

“We gaan zeker in beroep”, reageert Luc Vancamp, de gedelegeerd bestuurder van DKV. Het beroep is echter niet opschortend voor de uitspraak. Wat DKV gaat doen wanneer die betekend wordt, is nog niet uitgemaakt. Volgens Vancamp is het alleszins niet mogelijk de dwangsommen te betalen, omdat er sprake is van 400.000 contracten. Dat komt neer op 200 miljoen euro per dag.

Ondanks de veroordeling volhardt DKV volgens Test-Aankoop in de boosheid door voor 2011 een nieuwe verhoging van 6,3 procent door te voeren. Dat cijfer overschrijdt het wettelijke maximum van 3,7 procent, zegt Test-Aankoop. Ook Argenta en Ageas gaan boven dat cijfer. Test-Aankoop zegt de mogelijkheid te onderzoeken om opnieuw een gerechtelijke actie te starten.

‘Test-Aankoop vergist zich’

Volgens Vancamp vergist Test-Aankoop zich. De 3,7 procent is het maximum zoals bepaald door de medische index van het derde kwartaal van 2010. Maar DKV baseert zich op de index van het tweede kwartaal, waar het maximum 6,7 procent bedraagt. “Door uit te gaan van het tweede kwartaal heb je, als het cijfer niet goed zit, voldoende tijd om een afwijking te vragen aan de CBFA. Met het derde kwartaal is die tijd er niet. Bovendien heeft de overheid een andere formule gebruikt voor het derde kwartaal, waardoor het cijfer sterk is gaan verschillen van de voorgaande kwartalen.”

Ook andere verzekeraars delen de mening van Test-Aankoop dat voor prijsverhogingen in het begin van het jaar de index van het derde kwartaal van het jaar ervoor als maximum geldt, niet. Ze worden daarbij gesteund door de beroepsfederatie Assuralia. “Je kan als verzekeraar vrij je referentiepunt kiezen. Dat moet je dan wel consequent volgen”, klinkt het daar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234