Maandag 26/10/2020

Rechtbank fluit discriminerende hospitalisatieverzekering terug

Test-Aankoop: 'Dit is een historisch vonnis'

Brussel

Eigen berichtgeving / Belga

Tom Cochez

De Brusselse rechtbank van koophandel verplicht verzekeraar DKV om de premieverhoging voor zijn hospitalisatiepolis stop te zetten. Het vonnis komt er na een klacht van Test-Aankoop. Volgens de consumentenorganisatie schond DKV de antidiscriminatiewet door premieverhogingen afhankelijk te maken van de leeftijd. Test-Aankoop heeft het over "een historisch vonnis". Volgens de Beroepsvereniging der Verzekeringsondernemingen (BVVO) wordt met het vonnis "een nieuw steentje toegevoegd aan de rechtspraak en houden verzekeraars rekening met de stand van de rechtspraak".

Test-Aankoop kwam in september 2003, enkele maanden na de goedkeuring van de antidiscriminatiewetgeving, van verschillende consumenten te weten dat DKV hen kort daarna een premieverhoging zou opleggen voor hun hospitalisatieverzekering. De tariefverhoging was gedifferentieerd op basis van de leeftijd van de verzekerden: plus 8 procent voor 20- tot 39-jarigen, plus 16 procent voor personen tussen 40 en 59 jaar en plus 24 procent voor 60-plussers.

In de ogen van Test-Aankoop was de bedoeling duidelijk: nieuwe, jonge aangeslotenen begunstigen en binden, en de oudste groep zware financiële voorwaarden opleggen zodat ze worden verplicht hun contract op te zeggen ofwel een dekking te aanvaarden die wordt beperkt.

In augustus 2004 diende Test-Aankoop een zogenaamde 'vordering tot staking' in bij de rechtbank van koophandel. De recente wet verbiedt immers elke vorm van rechtstreekse of onrechtstreekse discriminatie op basis van leeftijd. De rechtbank volgde de redenering van de consumentenorganisatie en besluit dat de tariefverhoging van DKV op basis van het leeftijdscriterium discriminerend is en schade berokkent aan de verzekerde, die wordt gestraft vanwege zijn leeftijd.

De consumentenorganisatie wil nu nagaan wat de gevolgen van dit vonnis zijn voor de rechtstreeks benadeelde consumenten en voor andere verzekeringstakken zoals autoverzekeringen.

Volgens de BVVO verandert de uitspraak op zich echter weinig. "Verzekeraars weten dat ze een onderscheid mogen maken maar enkel wanneer ze rekening houden met een aantal randvoorwaarden", zegt woordvoerder Wauthier Robyns. "Het komt de rechter toe om te toetsen of aan de randvoorwaarden werd voldaan. Nu hebben we een concreet toetsingsgeval, maar het principe blijft."

De BVVO erkent wel dat het vonnis een voorbeeldfunctie kan hebben. "Het vonnis wordt natuurlijk ook een rechtsbron. Er wordt als het ware een nieuw steentje toegevoegd aan de rechtspraak en vanzelfsprekend houden verzekeraars rekening met de stand van de rechtspraak."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234